Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bez masa i sýru. Berlín se stává metropolí veganství

Magazín

  6:18
Berlín, evropské centrum techna, hipsterů, prudce rostoucího nájemného a levné turistiky, se nyní stává metropolí veganství. Počínaje restauracemi přes „řeznictví“ po seznamovací večírky pro svobodné, všechno je dnes stoprocentně bez živočišných produktů, píše agentura AFP.

Ananasovo-mangový pudink foto: Synergie Publishing

Zatímco Kurfürstendamm či třída Unter den Linden patří mezi nejznámější a nejfrekventovanější tepny Berlína, turista, který právě přijel, bude mít bezpochyby problémy s tím, aby na své mapce nalezl Vegan Avenue, skutečným názvem Schivelbeinerstrasse.

Vývěsní štíty ve čtvrti Prenzlauer Berg svědčí o tom, co dalo této ulici její přezdívku: je tu supermarket, kavárna, obchod s oblečením a s obuví, všechno výhradně veganské. Žádná vejce, žádný jogurt z kravského nebo kozího mléka, žádný med, ani žádná kůže nebo vlna.

Pivo i víno v nabídce. Veganská Pastva překvapí a učaruje

Veganství, které vylučuje konzumaci každého produktu vzešlého ze zvířete či z jeho využívání i každého výrobku testovaného na zvířatech, zažívá mimořádný vzestup. Podle internetového serveru Happy Cow, který údajně zahrnuje všechny veganské restaurace na světě, je v Paříži takových zařízení 24, v Londýně 40 a v Berlíně 60.

V Berlíně se začala tato tendence projevovat před několika lety, kdy zahajovaly provoz desítky podniků ročně. V roce 2008 mělo město podle federace německých veganů (VEBU) jen tři veganské restaurace.

Jak konstatuje místopředseda federace Sebastian Joy, toho hnutí se rozvíjí v celé Evropě, ale Německo a zejména Berlín jsou předvojem. „Je to mladší a alternativnější město než Mnichov, Paříž nebo Londýn. Setkáme se tu s mnoha mladými majiteli start-up podniků, které rozvíjejí nové tendence. Je to jako sněhová koule: vegan přitahuje vegana a stále více jich sem přichází,“ říká Sebastian Joy.

Květákový steak či burger. Jak rychle připravit veganská jídla?

Přesná statistika chybí, ale podle federace veganů je v Německu asi 900.000 stoupenců veganství a v Berlíně jich je zhruba 80.000. Jejich počet stále roste, ale zdaleka se neblíží 7,8 milionu německých vegetariánů, kteří ze svého jídelníčku vylučují jen některé produkty živočišného původu.

„Pokud jde o nabídku, je Berlín dnes srovnatelný s New Yorkem“, světovou metropolí v tomto oboru, soudí profesor jógy a vegan Moritz Ulrich. Je zde všechno, od sojové zmrzliny po první stoprocentně veganskou pizzerii v Evropě.

Veganské večírky

Na jaře musela berlínská policie zasahovat, aby zklidnila rozbouřené davy čekající na otevření veganského rychlého občerstvení. „Jde především o to být v pravou chvíli na pravém místě, to je hlavní cíl, teprve někde vzadu následuje snaha o záchranu planety,“ komentoval to deník Süddeutsche Zeitung.

„Myslím si, že se lidé stále více zajímají o původ toho, co mají na talíři,“ říká naproti tomu mladý podnikatel Johannes Theuerl. Ve svém veganském řeznictví nabízí mleté kuličky a pečené plátky ze seitanu, potraviny na bázi proteinů z obilí. „Kromě snížení spotřeby masa rovněž pozorujeme, že lidé chtějí jíst sezónní a regionální potraviny,“ dodává. Posledním hitem jsou v Berlíně veganské večírky pro svobodné a osamělé lidi, jejichž pořadatelé slibují veselé zážitky při pojídání plátků tofu.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha