Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nejmlsnější jazýček v republice

S vydavatelem žebříčku nejlepších restaurací Pavlem Maurerem (48) o vaření v krabici od bonbonů, hadech na česneku a rockových šéfkuchařích.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lili

9. 1. 2008 22:20
"lepší restaurace" jsou docela dobrá dojička pro blbečky

nemůžu si pomoct, ale když někde chtějí za svíčkovou s pěti nad tři stovky - tak je to zlodějna .... žádná lepší restaurace

0 0
možnosti

humr

5. 1. 2008 2:17
"šťouračka"

Je zde hodně kritiků pana odborníka. Souhlasím s ním, že babička na Moravě měla jídlo určitě lepší než mnoho současných drahých restaurací. Jinak by se dalo o mnoha věcí polemizovat, ale byly by to subjektivní dojmy. Tedy něco objektivního: v čs médiích mi vadí všeobecná nepřesnost, matení pojmů a dojmů, jedna paní slyšela .... skoro v každém článku něco. Zde pro příklad

"slovo restaurant vzniklo v 19. století jako název polévky....."

Slovo restaurant vzniklo ze slovesa restaurer, které již ve 12 stol ve Francii znamenalo dát se dohromady, postavit se na nohy, bujon, který dodal sil. První moderní restaurant byl otevřen v Paříži v ul Louvre již 1765, stolování v auberges bylo ve Francii od středověku podobné tomu, co se u nás nazývá "švédský stůl", stolování jak ho známe dnes zavedl v Paříži až ruský princ Kourakin v 1810. V r 1789 byla v Paříži již stovka restaurantů, které se rychle rozšířily za hranice Francie až do Ameriky a po dalších třiceti letech bylo v Paříži již na 3000 restaurací. . . . . . . . . .To jen pro ty kteří se trošku zajímají i o historii a nevěří, že slovo restaurant vzniklo v 19 stol :-D:-D, ale je dobře, že u nás se mnoho lidí zajímá o stravu, restauratérství, chtělo by to odborníky a pak by mohl přijít na řadu českej Michelin, známkování restaurantů třeba vařečkama ;-), a jsem pro domácí produkty, pokud možno zdravé (říkají tomu bio;-)), pečlivě ošetřené a upravené. Nemusíme mít hned humry i když humr ten je nej.........

0 0
možnosti

Cizinec Nenasinec

5. 1. 2008 9:45
Re: "šťouračka"

Ano, humrisko, taky jsem se smal "erudovanym" vysvetlenim puvodu slova "restaurant", znalost romanskych jazyku a dejin zreme neni silna stranka ceskych novinaru a "expertu" na restaurace. Ale nesouhlasim s vami ze je babicka na Morave dobra kvalifikace: je mozna lepsi nez kdyz nejaky tunelarsky polokreten ktery do pred par let zral vlasak a rohliky vrazi tricet milionu do "francouzke" restaurace a cisnici mu pachnou potem, ale komunisticka zkaza v tomuto state prilis zasahla nejen mesta, ale taky venkov, a tam kde je, treba, teleci nebo opravdu kvalitne jehneci teze sehnat nez kasmirsky safran (jako milovnik oba mohl bych o tom hodiny povidat), zadny "venkovsky zazraky" v podstate neexistuji, coz nejlip doklada vzacnost dobrych restauraci jakmyle opustite centrum Prahy, jsou nektere casti CR kde doslovne sto kilometru kolem neni zadny podnik kde by se dalo neco opravdu chutne snist (ano, jsou vyjimku, par slusnych podniku ve Varech, Brne nebo Krumlove, a hrstka vetsinou hotelovych resturaci uprostred krajiny, jako treba vila Kotera u Kolina nebo jisty zrekonstruovany zamek na jih od Prahy jehoz jmeno jsem bohuzel trochu pozapomnel,:) kde to neni tak zle, ale fakt ze je treba "stredoveka" hospoda v Detenicich, podprumerna vsim krome zabavniho aspektu a ten taky neni nic moc, na website-u pana "experta" pomerne vysoko na zebricku, ukazuje ze to i v Praze i mimo Prahu jeste dlouho nebude zadna slava).

0 0
možnosti

vanda

5. 1. 2008 0:24
pane Boze

Sorry, jesti prudim, ale Napa se pise s jednim p , nikoliv "Nappa" !!! Jde videt, ze jste tam asi nikdy nebyl, tak jako ja nebyla v Bordeaux ;-D

0 0
možnosti

Petr B.

5. 1. 2008 11:50
Re: pane Boze

proč by tam měl být novinář, který dělá rozhovor z jídelním kritikem ? 8-o

0 0
možnosti

vanda

5. 1. 2008 0:20
haha

Vazeny pane, kdyz uz chcete oslnovat, tak si ten clanek poradne zeditujte. Chef z French Laundry se nejmenuje Kelner, ale Thomas Keller ........jen tak pro zajimavost. To zrejme spoustu ceskych ctenaru nezajima, nicmene to vyjadruje uroven vasi prace. Nebo si myslite, ze krome vas nikdo French Laundry (Per Se, Bouchon atd) nezna ??? Taky me dosti udivuje nazor, ze kdo nebyl v Bordeaux nerozumi tamnim vinum. Osobne jsem v Bordaux nebyla, nicmene mam solidni znalost vin z celeho sveta, a tu ziskavam nejen ctenim o vine, ale hlavne pitim vina a zjistovanim, co mi chutna a co ne. Nemusim jezdit do Bordeaux cichat tamni pudu  abych dokazala popsat - ci poznat - dobre vino. 

0 0
možnosti

Petr B.

5. 1. 2008 11:53
Re: haha

a kde teda berete víno z Bordeaux ? v lahvích z Tesca ? nemyslí tím například milý kritik, že asi je rozdíl mezi pravým Bordeaux z rodinných sklípků a těch 20ti flašek, co se dají u nás sehnat v poměrně trapných vinotékách ... nebo se pletu ?

0 0
možnosti

Cizinec Nenasinec

5. 1. 2008 0:09
Zaslouzi podporu, ale...

Kazdy kdo se do ceske gastronomicke pouste snazi vnest trochu vyssi kriteria zaslouzil podporit, a zda se ze jde o docela sympatickeho pana, ale jeho vyber restauraci je docela trapny. Byl jsem v asi ctyri z prvnih deset (vetsinou v hotelech, mista typu vitezne U Lipy a stredoevropska kuchyne me jednodusse vubec neoslovuji, a pan ani jednou z podle mne nejlepsich restauraci v Praze, dokonce ani ze sirsiho seznamu od par desitek podniku nezaradil do sveho seznamu), a v zadne z nich jsem nebyl nijak moc nadseny (i kdyz je

Radisson SAS treba objektivne docela dobra restaurace, ale ma to nestesti ze je zkuseneho milovnika cerstve stredomorske ryby jejich konceptem docela tezko okouzlit :) ) . Vyhlasena restaurace hotela Four Seasons byla presvedcive nejvetsi zklamani, ruzny "experty" je tolik chvalily ze jsem, i kdyz jsem obecne skepticky, opravdu ocekaval mnohem vic. Sarah Bernahdt  mozna sama o sebe neni tolik spatna restaurace, ale je docela smisne jeden takovy typicky a prumerny "cecho-francouzky" fake dat na seznam nejlepsich restauraci. Savoy o kterem pan tolik basni je zvlastni pribeh: nejen ze je vyber jidla docela primitivni a obcas taky nekvalitni, ale je standard obsluhy opravdu nulovy, natolik ze jsem si po prvni a posledni pruilezitosti kdyz jsem si tam neco dal k jidle s nostalgie premyslel o jinich podnicich stejneho majitele kteri jsou, sice, s gastronomickeho hlediska vetsinou velmi nudny, ale je, alespon ve puvodni dve restaurace (pozdejsi pop-pokusy jsem nejak opomnel navstivit :) ), kvalita jidla vzdy byla relativne slusna a obsluha, i kdyz se urcite nemuze oznacit za skvelou, alespon nikdy nebyla nervozni az polohystericka, uplne neprofesionalni a nevychovana jako slecna ktera obsluhovala muj stul v Savoyi.

0 0
možnosti

Petr B.

5. 1. 2008 12:00
Re: Zaslouzi podporu, ale...

No jo co bys v Čechách čekal ? Že tu bude dostatek kvalitních zaměstnanců pro takové množství restaurací ? I sousloví Top 10 má  v sobě číslo, u kterého je sehnání takového počtu slušných a přijemných lidí spojeno se zázrakem...

Btw já sem měl z celého článku takový pocit, že výběr restaurací je spojen s tím, kam nejvíce a nejradši v určitých cenových skupinách chodí lidi.

A také je tu spousta restaurací, které rád navštěvuju, protože tam mají "za stovku" dobrý "žrádlo" - ale nejvíc mě třeba zklamala Kovárna na Letné ... Dřív se i vedle hotelů umístila na předním žebříčku restaurací a chodit tam například na mé oblíbené vepřové či kuřecí maso v bramboráku bylo vždycky příjemné. Teď jsem tam za poslední 2 roky byl jednou - bramborák nahrazenej nějakou umělotinou ze sáčku a jídlo chutnalo tak přesoleně, že to nespravilo ani 5 dobře natočených Plzní. Od té doby sem tam nepách a s hrůzou zjišťuju, že už se v Praze ani nemám normálně kam jít najíst... Myslím teď oběd za přijatelnou cenu... TO by bylo dobré udělat v tomhle smyslu něco jako Worst 10, tam kde si docela pohoršili....

0 0
možnosti

Veruna

4. 1. 2008 23:17
pomóc!

Ježkovy voči, pane kulinární specialisto a vy všichni okolo, kdy konečně zjistítte to, že říkáte blbost, když používáte slovo gurmán a myslíte si, že je to někdo, kdo rozumí dobrému jídlu. To znamená jen a jen to, že to je nkdo, kdo rád hodně jí. Hernajs. To nikdo z vás neumí aspoň trochu francouzsky? Gurmán, ten  hodně jí, sežere všechno, ale musí toho být především hodně. Gurmé (gourmet) je člověk, který se vyzná v dobrém jídel, čili správně česky fajnšmekr, že ano. A teď  si teprve začněte diskutovat o tom, která kuchyně je lepší ,a co vám vařila maminka a vůbec.;-)

0 0
možnosti

Ona

4. 1. 2008 22:20
...

;-) Hezkej chlap...

0 0
možnosti

ach joj...

4. 1. 2008 22:45
Re: ...

Ze jo!

0 0
možnosti

Dan

4. 1. 2008 22:05
cesti gurmani nejsou nic vic nez obarvena spina

vzdycky me rozesmivaji takove ty pred par lety nahe zadky, ktere by se dnes nenajedli nikde jinde nez v kampaparku.... 40letej pripleslej zlodejicek, kterej dik konexim rozjel firmu, za nim v zavesu 30leta manzelka (cti slapota) s minimalnim vzdelanim (ale za svatebni dar terenak - ktera by neroztahla svy spinavy hnaty), kteri pred par lety doma zrali suchy rohliky a chlastali chlorovanou vodu z kohoutku v 2+1 na jiznaku ........

0 0
možnosti