Diskuze
Škodlivá éčka neexistují, říká odbornice z ministerstva
Děkujeme za pochopení.
ani jsme nic jiného nečekali
Je to samozřejmě otázka přijatého množství. Každá chemikálie, která není tělu vlastní, zdraví neprospívá. Nejlépe je jíst stravu co nejbližší přírodnímu stavu, na tu jsou naše těla "konstruovaná". Chápu, že paní odbornice z ministerstva nemůže říkat nic jiného než říká, přeci nemůže kritizovat systém.
Lecos jsem si o tom přečetl a nejím tavené sýry, salámy a podobné lahůdky.
J. Novák 768
Re: ani jsme nic jiného nečekali
Přesně tak. Vzájemné interakce nebo kumulace z různých zdrojů, které se prakticky neřeší, jaksi ve svém hodnocení opomíjí. No, koneckonců i DDT se jevilo jako zcela bezpečná věc...
Takýchto rozprávok už bolo... časť 2
Kedysi mali mliečne potraviny trvanlivosť niekoľko dní, lebo v nich boli prirodzené a hlavne živé kultúry. Dnes - vďaka éčkam majú mliečne výrobky bez problémov trvanlivosť aj mesiac. Ale po živých kultúrach ani pamiatky...
To isté tvrdili "odborníci" po výbuchu Černobyľa - veľmi dobre sa na to pamätám. Nič nehrozí, všetko je v najlepšom poriadku. Takže keď nejaký "odborník" z ministerstva ma začne presviedčať, že je všetko ok, zbystrím pozornosť a myslím si svoje.
Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2
Pán sice mele páté přes deváté, ale je určitě odborník na potraviny s patřičným vzděláním.
MoOžná ani např. neví, že E330 je běžná kyselina citronová, která se vyskytuje ve všech citrusech a nejenom v nich. Lae protože to je E..., tak je to podle pána určitě špatně. Bodejť ne, někdo má přeci po citronech kopřivku.
Takýchto rozprávok už bolo... časť 1
"Éčka škodlivá být nemohou, protože jejich bezpečnost kontroluje Evropský úřad pro bezpečnost potravin" neviem, či mám pri tomto citáte plakať alebo sa smiať.
Uvediem pár príkladov z histórie: na začiatku 20. storočia sa fajčenie odporúčalo ako zdraviu prospešné. Pred 50 či 60 rokmi sa azbest považoval za zdraviu neškodný. V 50. 60. rokoch sa na hnojenie bežne používalo "neškodné" DDT, až kým sa v oblastiach, kde sa DDT používalo, nezačali rodiť poškodené deti. A takýchto "zaručene neškodných" vecí by sme v histórii našli viac než dosť.
To, že s našimi potravinami nie je niečo v poriadku, dokazuje niekoľko nepriamych faktov: za komunistov bolo životné prostredie v oveľa dezolátnejšom stave ako v súčasnosti (mohol by som uviesť aj praktické príklady), ale ako je možné, že vtedy ani zďaleka nebolo toľko alergikov medzi deťmi? Dnes má alergiu na niečo každé druhé dieťa. Zďaleka nebolo toľko hyperaktívnych detí s diagnózou ADHD (mám krstňa s touto diagnózou, takže viem, o čom to je).
P. Novotňák
Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 1
Protože dřív, když bylo dítě hyperaktivní, tak se o něm řeklo, že zlobí, dnes nezlobí, je chudák hyperaktivní... Alergií je takový množství, protože je umíme zjistit, dřív měl člověk prostě rýmu, dneska nemá rýmu, ale alergickou rýmu. Dřív měl zarudlou pokožku, dneska má alergickou pokožku. Prostě to jen umíme jinak pojmenovat. Většinou se to prostě dědí a maximálně je možný, že když máte na výběr malé množství druhů potravy či materiálů, tak je menší pravděpodobnost, že natrefíte na něco, na co jste alergický. S tím, že byla krajina za komunismu daleko víc zdevastovaná mohu jen souhlasit, pamatuji si například, že v potoku u nás žili jen pijavice, dnes je to proti té době oáza života plná řas ryb, ondater a podobné havěti. :-)