Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Lidé jedí sajrajt. Kuřecí kůže jsou důkaz, říká Cajthamlová

Chipsy z kuřecích kůží se sýrem a pomerančem, nadívané kuřecí kůže či chlebáčky. I taková jídla připravuje v novém seriálu "Levně a chutně", který je součástí Televizních novin, reportér Ladislav Hruška. "Proč kuřecí kůže? Lepší jsou luštěniny nebo obiloviny, ty také nepřijdou na mnoho. Ale používat luštěniny asi není dost šokující," diví se lékařka Kateřina Cajthamlová.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

22. 11. 2013 17:43
Ňáká chytrá!

Asi se má moc dobře, ve srovnání s ostatními.

0 0
možnosti
MC

22. 11. 2013 12:24
Pobavilo!

Cpát do kuřecích kůží rohlík, je hrůza. To bysme na Moravě nikdy neudělali! My baštíme sádlo výhradně samotné a říkaéme tomu moravské müsli (v čechách škvarky). S levným, nebo drahým to nemá nic společnýho. Kdykoliv upřednostním škvarky od místního řezníka, před humrem z Chesapeake Bay ;-)

0 0
možnosti
LN

L. Novák 475

18. 11. 2013 9:03
Křupavou kůžičku na grilovaném kuřeti miluju

Proč by to měl být "sajrajt"? Pečená kuřecí křidýlka jsou pochoutka, a to je taky důvod, proč je po nich velká poptávka a prodávají se dráž, než čisté kuřecí maso. Kdysi však byla levnější, protože to byl "odpad".

Nesnaží se paní Cajthamlová jenom šokovat čtenáře? Pro řadu lidí je křupavá  kuřecí kůžička pochoutkou, ne "levnou potravinou z nouze", jak se snaží v textu prezentovat. Takové články jsou k ničemu.

0 0
možnosti
JS

J. Sládeček 703

16. 11. 2013 23:09
A co mají lidé v demokracii žrát, když na

pořádné jídlo nejsou peníze?

0 0
možnosti
MC

22. 11. 2013 12:17
Re: A co mají lidé v demokracii žrát, když na

Žere dobytek, Dobře mu tak. Lídé jedí.

0 0
možnosti
RN

14. 11. 2013 13:52
Kuřecí kůže je zdravá

Kuřecí kůže je i nezanedbatelným zdrojem vitamínu B12, který je důležitý pro krvetvorbu, a i nezanedbatelným zdrojem vitamínu A a kyseliny panthotenové. Raději se nebudu rozepisovat co způsobuje nedostatek těchto vitamínů :)

0 0
možnosti
RN

14. 11. 2013 13:44
Kuřecí kůže je zdravá

Dále kuřecí kůže obsahuje velké množství vitamínu K.

Nedostatek vitamínu K vede k osteoporóze, vede k poruchám srážlivosti krve

 Nedostatek vitamínu K způsobuje špatnou karboxylaci osteokalcinu a sníženou aktivitu osteoblastů (kostních buněk obnovujících kost). Dochází k pomalejší obnově kostí a k nedostatečnému zabudování vápníku do kostí. Kosti pak nejsou dostatečně pevné a odolné, snadno se lámou. Nedostatek vitamínu K zvyšuje riziko osteoporotické zlomeniny.

0 0
možnosti
RN

14. 11. 2013 13:35
Kuřecí kůže je zdravá

Kuřecí kůže sice obsahuje tuk, ale na druhou stranu obsahuje hodně minerálů a vitamínu.

Kůže je velmi bohatá na Niacin a ten je pro naše tělo velmi důležitý. Viz wikipedie:

Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Niacin je buňkami využíván k syntéze NAD+ a NADP+, které se uplatňují jako koenzymy dehydrogenáz.

Jsou klíčovými složkami metabolických drah sacharidů, lipidů i aminokyselin (např. cyklu kyseliny citrónové)Kyselina nikotinová zabraňuje uvolňování mastných kyselin z tukové tkáně, což vede ke snížené tvorbě lipoproteinů VLDL, IDL a LDL, které nesou cholesterol. Tak dochází ke snížení množství cholesterolu v krvi.

0 0
možnosti
VL

15. 11. 2013 11:20
Re: Kuřecí kůže je zdravá

Ono i to kuřecí sádlo, jako takové, je zdravější než leckterý margarín. Nadívaná kůže je fakt hnus. Nejlepší je použít ji na vývar nebo v ní to kuře nechat a upéct... :)

0 0
možnosti
KN

K. Novák 181

13. 11. 2013 10:36
Babiš nemá kuřata?

.

0 0
možnosti
ML

M. Lepsik

13. 11. 2013 8:25
Ma uplnou pravdu.....

a dodatek? At si kazdy ji nebo s novou žere jak chce. Jestli zdrave jako Ital,nebo

jako čech nebo rusak ? Vsak ona se ta životosprava zacne kolem padesatky projevovat u kazdeho.

0 0
možnosti
PH

13. 11. 2013 7:12
Lepší kuřecí kůžičky než pražený hmyz!

Z pohledu zdravé výživy reportér Hruška udělal chybu. Protože kůže upekl na křupavo, čímž zničil to, co dělá kůže vhodnými pro udržování zdraví. Kůže jsou velmi dobré pro obnovu kloubních mazů. V žádném případě kuřecí kůže není sajrajt.

Není tak dávno, kdy se kůže rozhodně z jídla neodstraňovaly a byly považované za hodnotnou součást jídla. Jiná věc je, že kůže výrobci melou jako náhražku do masových směsí. To už je podvod na zákazníka. Ale taková správně upečená kůžička na kuřeti, to je delikatesa.

Jsou lidé zdravou výživou posedlí, kteří cpou do těla nadměrné množství potravin bez fyzického výdeje, ovšem mají pocit, že jedí zdravě, protože podle rad gastronomů. Pokud by měli dostatečnou fyzickou zátěž, mohou si dovolit jíst i tučná masa, ba ve velkém. V tucích se totiž rozpouští třeba D,E,A vitamíny. A když si k tomu tučnému vepřovému naloží řepu, zelí, mrkev, salát, pak má ten tuk funkci nosiče vitamínů do těla.

Rozhodně považuji za lepší sníst křupavé kuřecí kůžičky, než hmyz!

0 0
možnosti