Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Proč se templáři dožívali vysokého věku? Stravovali se podle moderních diet

Jaké bylo tajemství dlouhého života templářů? Strava. Proto žili dvakrát tak dlouho než jejich současníci. Podle výzkumu čtyř italských vědců vděčili příslušníci středověkého vojensko-rytířského řádu za svou na tehdejší dobu mimořádnou dlouhověkost hygienickým a stravovacím předpisům, které stanovil Bernard de Fontaine: málo masa a hodně zeleniny, také ryb, sýra, olivového oleje a čerstvého ovoce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

4. 4. 2016 17:42

Taky stravu měli určitě bez chemických přídavků. Hnojilo se hnojem a do půdy se nedávala chemie. Sklízelo se zralé ovoce a zelenina.

0 0
možnosti

J. Škodák

4. 4. 2016 9:48

To je tedy objev! To ví každý vůl,že když se stravujeme tučným jídlem a nepoh?ybujeme se k tomu adekvátně,tak že to zatěžuje organismus.Na rozdíl od šlechty to církev věděla a ne jen templáři se stravovali zdravě. K tomu přispěla postní období během roku a praxe,která se také tradovala v obyčejných domácnostech.Ve středu a v pátek žádné maso,během týdne málo masa a jenom v neděli bylo maso na stole všeho druhu. Pokud se však člověk nepohybuje,pracuje duchovně jako např.svTomáš Akvinský,ztloustne tak,že mu museli vyřezat ve stole místo pro břicho.Vytvořil však fenomenální dílo a dožil se poměrně vysokého věku.K tomu nutno dodat,že tělo a duch tvoří tzv.psychofyzickou jednotu! Tedy u těch templářů to není jen strava,ale hlavně modlitba-meditace. Asi mají autoři tohoto článku poškozený mozek omega kyselinami,protože bez toho duchovního rozměru můžeme držet diety jaké chceme a tak si zkrátíme život jiným způsobem!

0 0
možnosti

4. 4. 2016 7:00

Divím se, že zcela levičácká La Repubblika dokonce chválí bývalé templáře. Dosud pokud nemohla pohanit cokoli náboženského, tak nikdy nepochválila.

0 0
možnosti

"málo masa a hodně ryb" není to protimluv?

0 0
možnosti

M. Zikmund

4. 4. 2016 15:18

Je i není. Samozřejmě, logicky je to nesmysl, ale nutričně je tam rozdíl velký. Kdejaká babička ještě dnes nepovažuje ryby a mořské plody za maso tak nějak podvědomně.

0 0
možnosti