Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Nastal čas citrusových marmelád. Příjemně hořké i drsné chutě

Citrusová sezona je v plném proudu. Poznám to okamžitě, jakmile se v Anglii objeví první krabičky se sevillskými pomeranči. Začne to pravé bláznění s vařením pomerančové pochoutky, na kterou jsou Britové náležitě pyšní. Snad také proto, že vaření marmelády z pomerančů vnese světlo do mokré a šedé zimy, zlepší náladu a ovoní kuchyni.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FK

4. 2. 2017 12:58

No, přiznám se, měl jsem v těch pojmech, co je džem, marmeláda nebo zavařenina dost velký "guláš". A protože, se za mého mládí žádný džem doma nedělal a všemu se říkalo marmeláda, zavařenina, povidla nebo kompot. Zjistil jsem si, že slovo marmeláda je portugalského původu, podle "marmelo", což jsou všechny kdoulové zavařeniny. Současné označení pochází z nařízení EU, asi pod nátlakem Britů. Ale teď, po Brexitu.....

0 0
možnosti
FK

4. 2. 2017 12:58

Ale jinak, to, o čem píše autorka, musí být výborné.

0 0
možnosti