Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Chvála jablečnému štrúdlu aneb vídeňská klasika s mnoha variacemi

Rakousko-uherská monarchie nepochybně ovlivnila naší gastronomii. Když si ale položíme otázku, jestli česká kuchyně ovlivnila tu rakousko-uherskou, můžeme si být jisti, že se tak stalo také, a ne jen v malé míře. Dokonce se tvrdí, že si vybrala z české a moravské kuchyně to nejlepší. Stačí se jen podívat na rakouská oblíbená jídla a na jídelníčky nejlepších vídeňských restaurací a kaváren, tam totiž často nalézáme tradiční české a moravské recepty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P. Maleček

28. 10. 2017 18:15

Ještě lepší než švestky je dát místo rozinek sušené brusinky (i namočené v rumu). A cukr třtinový. Pak je to bomba. Zvlášť když se k štrůdlu lžičkuje šlehačka či kysaná smetana. A hlavně nepřesladit.

0 0
možnosti
DH

D. Heřtová

28. 10. 2017 18:47

Souhlasím!

0 0
možnosti

J. Škodák

28. 10. 2017 13:11

Být autorem tohoto článku nebyl bych si tak jistý s tím

srovnáním s tou tureckou, potažmo balkánskou baklavou. Ten pravý tažený štrůdl, který se peče u nás na Moravě má jako základ těsto, které je v podstatě velmi tence rozválené těsto nudlové a je to něco jiného, než to na baklavu, které tzv.listuje. Nejlepší štrůdl jsem jedl v jižním Tyrolsku v Meranu, který se peče úplně stejně jako u nás na Moravě, ale který u nás v restauraci nedostaneme, protože je to velmi pracné. To, co pečou v Čechách z listového tukového těsta je přímo katastrofa ne jen po stránce chuťové, ale také proto, že již krátce po upečení se stává z toho blátivá hmota. V Meránu mně řekli, že je štrůdl (Strudella) jejich specialita jižního Tyrolska a docela bych se k tomu přiklonil, kvůli tomu nudlovému těstu. Pochopitelně pak v rámci rakouské monarchie došlo k různým variantám i stou listující baklavou. Podobně je tomu i s jinými specialitami jako např. boží milosti, které pochází z Lombardie, kde je základem také v p

0 0
možnosti
DH

D. Heřtová

28. 10. 2017 18:47

Děkuji za doplnění. Lístkové těsto také na štrúdl moc nemusím.

0 0
možnosti