Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tichý škůdce. Škrob v potravinách nás připravuje o prospěšné látky a stojí i za obezitou

Škrob, jemný bílý prášek bez chuti a zápachu, se stal miláčkem potravinářského průmyslu. Čím dál častěji se s ním setkáváme v mléčných výrobcích, pečivu či polotovarech. Výrobci jeho pomocí nahrazují dražší suroviny levnějšími. To však není jediné negativum; škrob nás ochuzuje o látky prospěšné zdraví a podílí se i na obezitě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

M. Zhoubný

26. 1. 2018 8:26

V kostce.. náklady se samozřejmě snižují, to nikdo nepopře a děje se to občas dost nechutným způsobem. I ta kvalitní marmeláda bez přídavku barviv má barevnost alespoň zvýrazněnou a stabilizovanou nízkým pH přídavkem citronovky. Někdy se strukturní stabilizace přežene přídavkem umělých sulců do konzistence lámavého nenamazatelného gelu.. to také známe. Ale ta v uvozovkách pochybná spotřebitelská objednávka přece reálně existuje.. to my chceme možnost nakupovat stylem 24/7 svátek nesvátek a tomu se producent musí přizpůsobit. Výroba, logistika, prodej potřebuje nějakou trvanlivost. Tvaroh se žloutky je vynikající, ale právě jen v domácí kuchyni.. do kšeftu by ten žloutek musel už být termizovaný a o další aditivaci mluvit ani nemusíme. Tak to je a je to dílo poptávky zrovna tak jako plod přetlaku nabídky z dílny marketingářů, vytvářejících uměle všelijaké nové umělé "nezbytnosti".

0 0
možnosti