Diskuze
První chléb se pekl už před érou pěstování obilí
Děkujeme za pochopení.
A po čtrnácti a půl tisíce let se chleba změnil v nepoživatinu. Hlavně proto, že kvas je umělý a přidává se do chleba droždí, které na druhý den už smrdí z chleba.
Přírodně kvašený chléb má tu vlastnost, že člověk ho stráví prakticky beze zbytku. Přírodní kvašení totiž rozkládá na stravitelné i takové látky v obilí, co jinak upravené stravitelné nejsou. Už víc jak pět tisíc let je známý kvašený chléb a naše babičky jej ještě uměly doma vyrobit. To jen za pomoci mouky, vody, soli a trošky kmínu. No a pochopitelně i práce a dost dlouhého času na to, což dnes jen málokdo je ochotný obětovat.
No pane Hlosto, znám několik pekařství v okolí, které pečou docela dobrý chléb. A když máme chuť, pak žena upeče vlastní z pravého kvásku, který hlídá jako oko v hlavě. Ale máte pravdu, že vzpomínám na chléb z dětství, který se tradičně pekl v klasické pekárně. Ten byl nepřekonatelný.