Tvůrce českého gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer považuje La Degustation za nejvážnějšího a téměř jistého kandidáta. "Oni dělají něco, co tady opravdu nikdo nedělá. Kladou obrovský důraz na suroviny, používají například téměř 70 procent zeleniny z biopotravin a mají naprosto přísně regulované svoje dodavatele. A to kuchařské umění, které tam ukazují, tady opravdu málokdo dokáže," vysvětlil.
Podle Maurera je v Praze i několik dalších restaurací, které na hvězdičku mají a mohly by při letošním hodnocení překvapit. Nejvíce ocenil kvalitu restaurace hotelu Alcron, restauraci Aromi nebo Le Terroir. "Favoritem je Oldřich Sahajdák. Je to horký adept. Restaurací, které by si toto ocenění zasloužily, je ale hodně. Stačilo by je přesunout do některého města ve Francii nebo v Itálii a měly by daleko větší šanci," řekl šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus, který získal za loňský rok nejvyšší ocenění podle gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant. To, že loni získal první michelinovu hvězdičku pro Česko Ital Andrea Accordi, podle Pauluse neznamená, že Češi pracují hůř.
Michelin je při vydávání svého průvodce známý tím, že výsledky svého hodnocení do poslední chvíle úzkostlivě tají, a proto se do médií většinou dostávají jen spekulace. Podle tisku ale komisaři Michelinu inkognito testovali kuchyni a služby nejméně v devíti tuzemských restauracích. "Ty české restaurace musí být dvakrát lepší než ty zahraniční, protože nedůvěra inspektorů k východní Evropě stále přetrvává," podotkl Maurer.