Toto pivo obdrželo i cenu předsedy degustační komise za nejvíce nominací. Na středeční tiskové konferenci to ohlásili organizátoři soutěže.
O výsledcích rozhodovala dvacetičlenná hodnotitelská komise. V ní zasedli experti z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, ale i z České zemědělské univerzity v Praze nebo z Vysoké školychemicko-technologické v Praze.
Pivní speciály tvoří pouze zlomek české pivní produkce. Zhruba 47 procent české spotřeby tvořila loni výčepní piva, přes 46,6 procenta pak ležáky. Všechna ostatní pak podle údajů pivovarnického svazu dohromady 6,2 procenta.
Pivovary loni v Česku vyrobily nejvíce piva v historii, výroba dosáhla skoro 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 13,3 procenta na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 procenta méně, výstav včetně nealkoholické piva tak činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla o litr na 143 litrů.