Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Halloweenská strašidelná dýně. Kde ji koupit a jak vyřezat?

Magazín

  12:00
Chcete si letos vyřezat halloweenskou dýni, ale nevíte, kde ji sehnat ani jak na to? Pražané a cizinci žijící v Praze se každoročně sjíždějí na dýňovou farmu nedaleko hlavního města. Seženete zde dostatek dýní, do kterých je možné vyřezat strašidelný výraz.

Halloweenské dekorace (ilustrační fotografie) foto: Shutterstock

Halloween je svátek, který je velmi úzce spjat s keltskou historií. V Česku však dlouho tradici nemá, ačkoli se poslední léta těší oblibě především u rodin s dětmi. Více než jako svátek jej ale Češi vnímají jako možnost netradičně si vyzdobit obydlí dýněmi s rozmanitými výrazy. 

dýně

  • Dýně neboli tykev patří mezi nejstarší kulturní plodiny, je daleko starší než kukuřice. Nejznámější je tykev velkoplodá a tykev obecná.
  • Tykev velkoplodá, lidově nazývaná dýně, má různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí i barvou. Velkoplodá tykev má, v tuzemských zahradách, mohutné plody, které váží 30 až po rekordmanky s padesáti kilogramy.
  • Dýně jsou velice zdravé, obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, vápník, draslík, hořčík, železo, zinek a fosfor
  • Existuje velké množství odrůd. K nejznámějším jedlým odrůdám patří dýně muškátová, máslová, špagetová a Hokkaido

Dýnová farma v Bykoši je oblíbená nejen pro svou dostupnost, ale také nabídku. Patnáct odrůd dýní tu pěstují před dvacet let, najdete tu jednak druhy okrasné, ale také ty jedné. Na farmu se každý rok sjíždí Pražané, kteří si touží vyřezat do zeleniny strašidelný výraz, ale také cizinci žijící v hlavním městě. Návštěvníci zde navíc mohou ochutnat dýňové speciality, jako je například koláč či polévka. 

Dýni byste měli bez problémů koupit na trhu či ve stánku se zeleninou. Supermarkety si většinou počítají cenu za kus. V některém se dá koupit velká dýně za padesátikorunu, někde chtějí až dvě stovky.

Jak na vyřezávání?

Na to, abyste si doma vyřezali dýni, nepotřebujete speciální nářadí. stačí běžný kuchyňský nůž. Na vydlabání si pak připravte lžíci z tvrdého kovu. Nejprve si na dýni tužkou namalujte linie, které budete později vyřezávat. Pak odřízněte vrchní část dýně, která bude následovně sloužit jako poklop - ten zbavte lžící měkké dužiny. Dužinu vyberte z celé dýně  a vnitřek důkladně očistěte. Vydlabanou dužinu i semínka nemusíte vyhazovat, hravě jej zužitkujete v kuchyni. 

Až budete mít dýni důkladně vyčištěnou, můžete začít vyřezávat jednotlivé předkreslené části obličeje či jiného obrázku. Nejlépe vám poslouží krátký nůž na zeleninu. Každý dílek pak vyjměte. Teď už je dýně připravená na osvětlení, tradičně se k tomu používá svíčka, ale můžete použít i vánoční řetěz. 

Autor: