1. listopadu 2010 16:37 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Hubneme a počítáme kalorie. Jak moc je ale tato metoda spolehlivá?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ženské tělo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ženské tělo | foto: Shutterstock

Počítání kalorií je návykovou zálibou mnoha lidí, kteří chtějí zhubnout nebo si alespoň udržet váhu. Dát si croissant nebo toast? Karí nebo pizzu? Sendvič nebo salát? Kalorické hodnoty uváděné na štítcích potravin pomáhají milionům lidí rozhodnout se, co si koupí a co budou jíst.

Proto je důležité, aby byly přesné, ale podle některých odborníků je špatný a zavádějící celý systém, na němž jsou tyto hodnoty postaveny, napsal zpravodajský server BBC News.

Kalorie je energie, kterou získáme z jídla. Příliš mnoho energie znamená, že ztloustneme. Ale jak se kalorický obsah potravin počítá?

Kalorické hodnoty jsou přibližné, někdy chybné
Systém, na němž je i dnes založená kalorická hodnota udávaná na obalech potravin, vymyslel v 18. století americký chemik Wilbur Atwater. Stručně řečeno pálil v laboratorních podmínkách vzorky potravin a měřil množství energie uvolněné v podobě tepla. Z tohoto nevděčného úkolu mu vyšlo, že každý gram uhlovodanů vydá na čtyři kalorie, každý gram tuku osm, každý gram bílkovin čtyři... a tyto údaje byly a jsou od té doby používány jako základ pro výpočet kalorického obsahu potravin.

Odborníci na výživu odjakživa vědí, že tyto kalorické hodnoty jsou jen přibližné. Ovšem před časem někteří experti, včetně doktora Geoffreye Liveseyho, začali tvrdit, že v některých případech může být kalorický obsah potravin v našich nákupních košících až o 25 procent chybný.

I žvýkání vyžaduje energii
Je to proto, že struktura jídla, jeho obsah vlákniny i to, jakým způsobem se vaří, mohou ovlivnit množství energie, kterou tělo nakonec z jídla získá. Dokonce i proces žvýkání vyžaduje energii, a tedy kalorie. Například čím víc je bílkovin nebo vlákniny v jídle, tím víc práce má tělo s jeho zpracováním.

Takže při nakupování v supermarketu bychom měli myslet nejen na množství kalorií obsažených v potravinách, ale také na to, jak je naše tělo bude trávit a zpracovávat.

"Lidé by měli dostat správné informace, aby mohli dělat správné volby," řekl Livesey. "Měly by být v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky.

Kalorie - ilustrační foto.

Když si vezmete, že kalorie jsou používány jako jediné měřítko dopadu potravin na ztrátu tělesné váhy už téměř 200 let navzdory ohromným pokrokům v nutriční vědě, pak si uvědomíte, jak zastaralé je počítání kalorií." Je tedy na čase od základů změnit a přepracovat současný systém označování potravin? Nutriční specialistka Susan Jebbová si nemyslí, že by to bylo nutné. Podle ní je správné lidem říct, že některé kalorie je zaplní víc než jiné, ale "z celkového hlediska mluvíme o velmi malých rozdílech". "Člověk, který se snaží zhubnout, by si měl hlídat příjem kalorií, ale neměl by je v jednom kuse počítat," dodala.

"To, na čem záleží, je jíst zdravě, říká dietetička Gaynor Bussellová. "A to není žádná přesná věda. Je důležité jíst méně kalorií, aby tělo bylo v negativní energetické rovnováze. Jak si to člověk vypočítá, na tom nesejde," tvrdí.

Nad etiketami příliš nedumejte
Britská skupina Weight Watchers navrhuje systém nazvaný ProPoints, který je podle nich přesnější alternativou nynějšího počítání kalorií. Založený je na denním povoleném rozmezí, které bere v úvahu pohlaví, věk, váhu a výšku.

Všechno ovoce a většina zeleniny v něm má nulové hodnoty, a je tedy povoleno bez omezení. Nový systém vám říká, "kolik energie je dostupné v jídle, které sníte", uvádí skupina pomáhající lidem v hubnutí.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) tento problém posuzovala před několika lety a rozhodla, že změnit způsob, jakým jsou vypočítávány potravinám kalorie, by vyžadovalo příliš mnoho úsilí, spoustu peněz - a to vše pro mizivý zisk.

Proto nad etiketami výrobků v supermarketu moc dlouho nedumejte. Jíst rozumně je mnohem důležitější, než sčítání čísílek na nálepkách.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz