Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jak výrobci skrývají glutamát v potravinách? Používají jiné názvy

Zdraví

  6:45
Bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt či výtažek z droždí. I na takové látky můžete narazit, když si pořádně pročtete, co obsahují potraviny, které kupujete. Co se za nimi skrývá? V tomto případě je to jedno z nejobávanějších éček - glutamát.

Čočková polévka (Vitana)

Glutamát je látka, která spotřebitele zajímá. Dávají si na ni pozor. Potravinám, které glutamáty obsahují, se začínají vyhýbat a podrobně zkoumají etikety na obalech. I pokud ale pečlivě studujete, co za látky jídlo obsahuje, můžete se snadno napálit.

Výrobci totiž přišli s "trikem", díky kterému vám informace, že se glutamát v potravině vyskytuje, může uniknout.

"Výrobci přišli s nápadem a musím konstatovat, že legálním. Princip je takový, že nepoužijí označení glutamát nebo E621 (značka pro glutamát), ale jiné označení téhož - většinou je to kvasnicový extrakt, bílkovinný hydrolyzát, kvasnicový extrakt či výtažek z droždí. Názvů, které skrývají fakt, že je v potravině glutamát, je asi deset," říká předseda Sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek.

Na jaké látky si dát pozor?

  • bílkovinný hydrolyzát
  • kvasnicový extrakt
  • kvasnicový výtažek
  • rostlinný bílkovinný hydrolyzát
  • sojový bílkovinný hydrolyzát
  • sojový hydrolyzát

"Alternativní názvy látek pouze zastiňují, že potravina glutamát  v koncentrované míře obsahuje. Výrobce je tedy může použít a zároveň nemusí uvádět, že potravina obsahuje glutamát. Na obalu se tedy objeví, že potravina obsahuje výtažek z droždí, ale už se nikde nedočtete, že je to v podstatě glutamát," vysvětluje Náprstek.

Jsou glutamáty nebezpečné?

Citlivost na glutamáty je subjektivní. Někomu v jídle nevadí vůbec a problémy po jeho požití nemá. Na druhé straně jsou lidé, kteří po požití jídla, které glutamát obsahuje, pociťují bolest hlavy, závratě, zvracení nebo bušení srdce. "Potravinám s glutamáty by se měly vyhýbat děti a těhotné ženy a to především na základě principu předběžné opatrnosti," říká Náprstek.

Jednou z hlavních funkcí glutamátu je zvýraznění chutě použitých surovin. Sám o sobě má masovou chuť. "Chuť glutamátu se většinou nazývá 'umami' - je to takzvaná pátá chuť. Glutamáty lze proto chuťově identifikovat a je snadné se to naučit. Chuť je mírná, ale dlouhotrvající, dobře patrná je u instantních polévek nebo bujónů," vysvětluje Náprstek.

Seznam potravin, které obsahují "skrytý" glutamát

  • Bohemia Chips - Moravská slanina
  • Čočková polévka (Vitana)
  • Čínská pánev (Vitana)
  • Dolce gusto Nesquik
  • Dušená šunka (Baroni)
  • Extra silný zeleninový bujón (Maggi)
  • Francouzská instantní polévka (Vitana)
  • Gurmánský bujón hovězí
  • Bůčková pomazánka na svačinku
  • Broccoli Mexicana
  • Babičina tatarská omáčka

Celý seznam potravin najdete ZDE.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...