Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo jako lék. Správná strava porazí nemoce

Zdraví

  7:00
Funkční potraviny zaplavují české supermarkety. Jsou ale skutečně lepší než „normální“ jídlo?

Už nám nestačí jíst běžné potraviny, ale stále častěji saháme do regálu po různě vylepšených produktech. Jíme jogurty s probiotiky a prebiotiky, chleba si mažeme margarínem obohaceným o omega-3 mastné kyseliny a existují i ještě zdravější vajíčka. Všechny tyto produkty patří do kolonky funkční potraviny. Vůbec poprvé se funkční potravina objevila v 80. letech v Japonsku a šlo o jogurt obohacený o probiotika.

Čtěte také:

"Jsou to potraviny konzumované jako součást běžné stravy a obsahující biologicky aktivní složky, které mají potenciál zlepšit zdraví nebo redukovat riziko rozvoje onemocnění,"vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, dietoložka z Endokrinologického ústavu v Praze.

Chemické potraviny

Deklarovaná vlastnost potraviny nebo výrobku ale musí být prokázaná vědeckými studiemi. "V ČR ani v EU není oficiální dokument, který by funkční potravinu definoval a uváděl pravidla a podmínky pro jejich výrobu," upozorňuje Hlavatá. Každé tvrzení o vlastnostech funkční potraviny ale musí být posouzeno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Kaprem proti infarktu?

Každopádně nejde o léky, které by řešily nějaký zdravotní problém. Mají jen prokazatelně pozitivní vliv na lidské zdraví. Jejich příznivý efekt se neprojeví hned, nutná je dlouhodobá konzumace. Nejčastěji funkční potraviny působí na srdce a cévy, imunitní systém nebo trávení. Záleží samozřejmě na tom, jaké látky obsahují. Funkční potravinou může být prakticky cokoliv, od nápojů, pečiva přes mléčné výrobky až po třeba vajíčka nebo kapří maso. Funkční potraviny ale nejsou samy o sobě dietní. Neobsahují méně tuku nebo v nich cukr není nahrazen umělými sladidly. Jde o běžné jídlo, které je vylepšené o něco navíc. To "něco" mohou být nejčastěji probiotika, antioxidanty, vláknina nebo omega-3 mastné kyseliny.

Kapr.

Ve Výzkumném ústavu rybářském a hydrobiologickém Jihočeské univerzity se podařilo vytvořit "vylepšeného" kapra, jehož maso má vyšší obsah omega-3 mastných kyselin. Tyto esenciální nenasycené mastné kyseliny chrání srdce před vznikem chorob a pozitivně ovlivňují jeho funkci. Současně snižují hladinu krevních tuků a zabraňují usazování cholesterolu. Již tak zdravé rybí maso se stalo ještě zdravější díky tomu, že kapři dostávali potravu obohacenou o rostlinné oleje, například řepkový nebo lněný.

Toto kapří maso poté dostávali pacienti, kteří prodělali operaci srdce a zotavovali se v lázních. "Podávání speciálně krmeného kapra připraveného v odpovídajících recepturách vedlo u nemocných po operaci srdce pro ischemickou chorobu srdeční k výraznému zlepšení laboratorních ukazatelů zánětu a ke zlepšení profilu tukového spektra," popisuje doc. MUDr. Věra Adámková, CSc., přednostka Pracoviště preventivní kardiologie IKEM. Výhodou kapřího masa je, že je dobře stravitelné a nízkoenergetické. Současně neexistují žádná zdravotní omezení, která by pacientům bránila kapří maso jíst.

Jezte lépe, tedy funkčně
Čistě teoreticky se člověk bez funkčních potravin obejde. Jenže se musí stravovat natolik pestře, aby mu žádná z důležitých složek stravy nechyběla. A to je pro většinu lidí obrovský problém. Přijímají příliš mnoho tučných a sladkých jídel na úkor kvalitních bílkovin, ovoce a zeleniny. Důsledky nevhodné stravy jsou zřejmé: narůstající počet nemocných trpících obezitou, diabetem II. typu a kardiovaskulárními chorobami.

Čtěte také:


"Většině onemocnění lze předejít správnou výživou organismu. Pokud dodáme tělu dostatek živin, tělo se dokáže samo nejen mnohem lépe regenerovat, léčit ale také chránit před nemocemi, které dnes považujeme za běžnou součást stárnutí," je přesvědčená Bc. Monika Divišová, nutriční poradkyně a wellness koučka. Podle ní má konzumace funkčních potravin smysl, protože díky nim je možné alespoň trochu vybalancovat nepoměr ve prospěch nezdravých potravin, které tělu mnoho nepřináší.

Ideální by bylo jíst potraviny v co nejlepší kvalitě, z lokální produkce a ještě navíc doma připravené. To ale není možné. "Proto jsou funkční potraviny velmi vhodným doplněním každodenního jídelníčku," dodává Divišová.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!