Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kuře před vařením neomývejte. Riskujete, říká studie

Zdá se to celkem logické, maso před tepelným zpracováním omýt, a zbavit ho tak bakterií, které mohou způsobit například salmonelózu. Podle nedávné americké studie si ale můžeme omýváním kuřete spíše uškodit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L. Pořický

1. 9. 2013 16:40
To je zavádějící,nebezpečný blábol

AŤ z nás takovíto "vědci" nedelají špindíry, kteří nevědí jak zacházet se syrovým masem.

0 0
možnosti

30. 8. 2013 10:44
Já používám SAVO, možná by se hodil koncentrovaný vitriol...

SAVO mi občas prožere zástěru, ale jistota je jistota!

0 0
možnosti

30. 8. 2013 6:18
Proste se blbne, dnes a denne.

Vsechny bakterie se stejne neodstreni, ba ani vetsina ne. A ty co zustanou, se proste uvari cu upecou. A konec koncu, mame imunitni system, te se uz postara. Maso nikdy nemeju, nebo zridka kdy. .

0 0
možnosti

30. 8. 2013 3:19
Kdo neumí opláchnout kuře, aniž by zatopil celou kuchyni,

ten skutečně udělá nejlíp, když tiše zemře na salmonelózu. Totéž platí pro lidi, kteří neumyjí prkénko, na kterém krájeli syrové maso.

0 0
možnosti

3. 9. 2013 10:27
Re: Kdo neumí opláchnout kuře, aniž by zatopil celou kuchyni,

Připájím se k paní Kulhánkové,veškeré koupené maso oplachuji a uzené ještě vydrhnu.

0 0
možnosti

29. 8. 2013 16:13
Je to špatně.

Studie má pravdu, pokud při umývání masa kolem sebe cákají jako kachny. Každý umí mýt nejen maso,ale i zeleninu tak, aby neměl v kuchyni povodeň. Závěr studie je chybný, měla by upozornit na nebezpečí šíření nákazy a doporučit způsob mytí bez cákání a plýtvání vodou. Neumyté maso, obsahuje-li mikroorganizmy ( každé je v různé míře kontaminováno)  zamoří vše, čeho se dotkne, včetně rukou, proto by měli doporučit po manipulaci s každým masem vše, včetně rukou, pečlivě omýt, nejlépe octem.

0 0
možnosti

29. 8. 2013 16:55
Re: Je to špatně.

Fuj ocet...to vážně děláte? Není lepší nějaké antibakteriální tekuté mýdlo? :o)

0 0
možnosti

29. 8. 2013 10:10
Muži zženštilí, ženy zdětinštělé a jim šéfující malé děti.

Tak vypadá nový přiblblý svět, zasažený socialismem, tedy představou, že si můžeme s lidským světem udělat to, co se nám zlíbí a také to děláme.  Myslíme si, že na to už máme.  Nemáme a nikdy mít nebudeme. Naopak, bude čím dále, tím složitější a my budeme muset nechat spoustu věcí k vyřešení spontánním silám.  Lidský svět nám za to, že jsme domýšliví,  dává přes držku. Například prostřednictvím našich strachů z čehokoliv a o cokokoliv, bojíme se bakterií, jako pitomí... Dzp.

0 0
možnosti

J. Klimecký

29. 8. 2013 11:02
Re: Muži zženštilí, ženy zdětinštělé a jim šéfující malé děti.

Já si pamatuju socialismus a bylo to přesně naopak. Všechno řídili staří dědkové. Stát i podniky. Staří zasloužilí funkcionáři ovládali snad všechno. Holkoklukokracie přišla až  s nástupem kapitalismu.

0 0
možnosti

29. 8. 2013 10:08
Však ona Ms.Dr. Quinlan...

... časem "objeví" i to, že jde to masko držet níž a krapet přivřít kohoutek.

A mýt to kousek po kousku - ne, jako ta emérikan-Patla na snímku :-)

Ale to si musíme ještě počkat - ono je to makačka na hlavinku,

narvanou salmonelama a jinejma fujtajblama :-)

0 0
možnosti

29. 8. 2013 13:50
Re: Však ona Ms.Dr. Quinlan...

Salmonely nejsou v hlave, ale ve strevech.

0 0
možnosti

J. Klimecký

29. 8. 2013 9:03
Nevím, co se tu řeší

Ať bylo kuře jakékoliv, po hodině vaření (pečení) v teplotě blízké bodu varu, je obsah hrnce (pekáče) zcela sterilní, tedy prost jakýchkoli mikroorganismů. V takovém prostředí by přežily leda speciální bakterie, které žijí v blízkosti horkých mořských zřídel, ale jak by se dostaly na povrch kuřete v běžném prodejném místě - to je utopie. Že by se nějaká ponorka ponořila do takových míst, nabrala z vulkanické oblasti tyto bakterie a námořníci pak chodili po krámech a polévali těmito bakteriemi kuřata, načež by bakterie stejně hynuly, protože v suchu a chladnějším prostředí hynou - to jsou fantasmagorie. Zda se kuře před vařením omývá, či nikoli - je tedy zcela irelevantní. Už pár minut varu (pár sekund) způsobí tentýž efekt.

0 0
možnosti

29. 8. 2013 9:52
Re: Nevím, co se tu řeší

na jednu stranu, když budu maso omývat pod mírnym proudem neměl bych nic kolem postříkat, na druhou, pokud omývat nebudu, stejně s ním budu manipulovat a ani nevím, co všechno kolem můžu potenciálně infikovat. Provádí snad někdo po vaření sterilizaci kuchyně? Obvykle stačí umýt pracovní plochu jarovou žinkou.

0 0
možnosti

29. 8. 2013 8:57
Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Po hodinovém pečení při nějakých 200 st. se beztak všechny potenciální mikroorganismy zahubí, ne?

0 0
možnosti

29. 8. 2013 9:06
Re: Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Přesně tak. Omývám každé maso , protože nevím, jestli jim neupadlo ve výrobně na zem...atd. Je to o tom pocitu.

0 0
možnosti

29. 8. 2013 8:14
Ďalší so SUPER výskumov

To je podobný výskum ako ten o jablkách: ak denne dlhodobe zjete 2 kilá jabĺk, hrozí cirhóza pečene.

Neviem, ako to robia v USA, ale ja kurča oplachujem v dreze a potom ho položím na tanier a tam ho ochutím. Američania s ním možno najskôr vytrú celú kuchyňu :-) .

0 0
možnosti

29. 8. 2013 8:16
Re: Ďalší so SUPER výskumov

:-)

0 0
možnosti