29. srpna 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Kuře před vařením neomývejte. Riskujete, říká studie

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 38Diskuse
Omývat, či neomývat kuře?  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Omývat, či neomývat kuře? | foto: Shutterstock

Zdá se to celkem logické, maso před tepelným zpracováním omýt, a zbavit ho tak bakterií, které mohou způsobit například salmonelózu. Podle nedávné americké studie si ale můžeme omýváním kuřete spíše uškodit.

Studie financovaná americkým ministerstvem zemědělství prokázala, že umýváním kuřete pod tekoucí vodou si můžeme způsobit zdravotní potíže. Mytí syrové drůbeže totiž zvyšuje pravděpodobnost šíření bakterií po celé kuchyni.

"Tím, že kuře opláchnete bakterie nezabijete. Naopak tím, že kuře pod tekoucí vodou omyjete, zvýšíte šanci, že cákající voda rozšíří bakterie po celé kuchyňské lince," říká Američanka Jennifer Quinlanová, která celou studii pod záštitou ministerstva vedla pro server foxnews.com.


Před vařením omývá kuře nebo jeho části devadesát procent Američanů. Podle Quinlanové je to zcela přirozené, zvlášť proto, že v některých receptech je přímo napsáno: "Maso před vařením opláchněte a osušte." Postup vychází z předpokladu, že omytím maso zbavíte bakterií, které jsou na povrchu.

Anketa

Omýváte kuře před tepelnou úpravou?

Ano 4037
Ne 408

Podle Quinlanové byste si měli především pečlivě očistit nůž, kterým jste maso krájeli, ujistit se, že se syrové maso nedotýká jiných potravin a pořádně opláchnout také desku, na které jste maso připravovali a jinak kuře neomývat. Úřad také rozjel kampaň, který by měla rozšířit povědomí Američanů o nebezpečném omývání masa.

apeAlena Pecháčková
  • 38Diskuse




Najdete na Lidovky.cz