26. října 2015 15:58 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Kvalitní šunka není špekáček. Vzdát se všech uzenin podle odborníka není třeba

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 7Diskuse
Typická anglická snídaně může podle vědců zkrátit život. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Typická anglická snídaně může podle vědců zkrátit život. | foto: Shutterstock

PRAHA Vzdát se zcela uzenin kvůli tomu, že je Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila mezi prokázané karcinogeny, není podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nutné. Mezi uzeniny se řadí nejkvalitnější vařená šunka i tučné špekáčky či zauzené klobásky. Pokud si člověk dá k snídani plátek nejkvalitnější šunky, svému zdraví neuškodí, řekl Suchánek.

„Pokud doporučení WHO povede k tomu, že lidé začnou víc přemýšlet o tom, kolik uzenin a jakého druhu za den zkonzumují, bude to jen dobře. I mezi uzeninami se dají vybrat velmi kvalitní výrobky, které jsou zdrojem kvalitních bílkovin,“ řekl a dodal, že pokud výrobci po tomto doporučení WHO přestanou vyrábět uzeniny nízké kvality, s nízkým podílem masa, vysokým podílem soli a tuku, tak to bude jedině dobře.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že uzeniny mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se ocitly ve stejné skupině karcinogenů jako tabák či azbest.

Podle Suchánka ale velmi záleží na druhu uzeniny, zda jde o šunku nejvyšší jakosti, špekáček, párek či uzený bůček. „Je potřeba si říct, že jsou uzeniny rizikovější a méně rizikové. Například je možno preferovat šunku vařenou před zauzenou, ale pořád i ta zauzená je zdravotně výrazně přijatelnější než některé druhy špekáčků či klobás,“ vysvětlil.

Dva plátky slaniny denně

Uzeniny by podle Suchánka měly být jen doplňkem jídelníčku, není vhodné dát si je k snídani, svačině, obědu i večeři. „Když si ale někdo dá k snídani chleba se šunkou nejvyšší jakosti, tak si nemyslím, že z toho dostane nádorové onemocnění,“ zdůraznil.

Zpráva WHO uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 procent.

Ke vzniku nádoru přispívá podle Suchánka více vlivů, vedle stravy také kouření, nedostatek pohybu, složení stravy jako celku, nadměrný přísun energie, kdy se tvoří zásoby nitrobřišního tuku.

„Doporučení je tedy vytržené z kontextu, nádorové onemocnění je multifaktoriální. Rakovina tlustého střeva je zejména kombinací nadbytečné konzumace červeného masa, které je špatně tepelně upravené, s nedostatečnou konzumací zeleniny a nedostatečnou pohybovou aktivitou,“ shrnul.

ČTK
  • 7Diskuse




Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!