6. srpna 2009 14:53 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Letošní počasí houbám nepřeje, přesto se přiotrávilo už 150 Čechů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Houby | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Houby | foto: Shutterstock

PRAHA Jen za letošní rok se v Česku přiotrávilo houbami asi 150 lidí. Kromě toho, že lidé sní často jedovatou houbu z neznalosti, se také stává, že je houba málo uvařená. Začátek srpna houbařům příliš nepřeje. Současné počasí vytváří jen průměrné podmínky pro růst hub a jejich hojnější výskyt je navzdory početným srážkám omezený na určitá místa. Opakuje se tak situace z minulého týdne, který odborníci označili za slabší.

Hřib, u kterého si člověk není jistý, lze prý klidně zasyrova ochutnat a pak jej vyplivnout. Pokud hříbek nechutná dobře, je třeba hořký, Klán radí jej nesbírat. Takovéto ochutnání prý nezpůsobí žádné zdravotní potíže.

Stejné pravidlo ale neplatí u ostatních druhů hub. Jedovaté houby jiného druhu než hřibovitého totiž mohou otravu způsobit ihned, jen při pouhém ochutnání.

Třeba jed muchomůrky zelené působí na organismus okamžitě, otrava se rozšíří do celého těla a bez lékařské pomoci zničí člověku játra.

Zasyrova je prudce jedovatá muchomůrka navíc velmi chutná, což může lidi zmást.

"Češi sbírají kde co," konstatoval soudní znalec na toxikologii Jaroslav Klán z Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby. Místo holubinky si tak prý někdy donesou domů čirůvku, místo pýchavky třeba pestřec.

Denně pak Klánovi na Národní referenční laboratoř volá šest až deset lékařů, kterým přijde pacient s příznaky otravy z hub. Výjimkou prý nejsou ani přiotrávení cizinci, třeba Vietnamci nebo Mongolové. Ti sice ve své domovině hřiby nesbírají, ale po vzoru Čechů se taky občas vydají s košíkem do lesa. Protože ale houbám nerozumí, sbírají, co najdou.

Pokud člověk omylem sní jedovatou houbu a udělá se mu nevolno, měl by se snažit vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin. V žádném případě to nesmí být alkohol nebo mléko. Důležité je přivolat lékařskou pomoc. Pro stanovení vhodné léčby je třeba přinést k lékaři vzorek požitých hub.

Ročně se v Česku přiotráví houbami kolem 400 lidí, zemřou maximálně čtyři.

Pokud se lidé přiotráví po požití hub v restauraci, není to prý většinou proto, že by se do hospod dostaly jedovaté houby. Častější spíš je to, že v kuchyni houby špatně skladovali. Problém s tím mají třeba asijské restaurace.

Srpen je pro houbaře slabý

Vysoké teploty a dostatek vláhy sice vytváří příznivé podmínky pro růst hub, jejich výskyt je však velmi nerovnoměrný, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Houbám podle něj škodí i přívalové deště přinášející příliš vlhka, při nichž se současně voda z lesů rychle odplavuje.

Houbaři si z lesů odnášejí převážně hřibovité houby, mezi nimiž se vyskytují i vzácnější druhy. Objevil se například šiškovec černý, což je jedlá houba s černými šupinami na klobouku. Rostou i vzácnější hřiby, jako například hřib siný a kaštanový. Stále se také objevuje hřib kovář a koloděj i hřiby dubové, ale také hořké hřiby, jako je hřib medotrpký.

Hojně rostou lišky, křemenáče, ryzce a mnoho druhů jedlých holubinek. Častější jsou i houby, jejichž přirozené prostředí se nachází mimo les - žampiony, pečárka ovčí a nejedlá pečárka zápašná. Z jedovatých hub by si návštěvníci lesů měli dávat pozor zejména na hojně rostoucí muchomůrky zelené a tygrovité.

Lidovky.cz, ČTK
  • 3Diskuse




Najdete na Lidovky.cz