Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Lidé jedí sajrajt. Kuřecí kůže jsou důkaz, říká Cajthamlová

Evropa

  7:00
Chipsy z kuřecích kůží se sýrem a pomerančem, nadívané kuřecí kůže či chlebáčky. I taková jídla připravuje v novém seriálu "Levně a chutně", který je součástí Televizních novin, reportér Ladislav Hruška. "Proč kuřecí kůže? Lepší jsou luštěniny nebo obiloviny, ty také nepřijdou na mnoho. Ale používat luštěniny asi není dost šokující," diví se lékařka Kateřina Cajthamlová.

Kateřina Cajthamlová foto: MAFRA - Fratišek Vlček

V prvním díle nového seriálu připravoval reportér nadívané kuřecí kůže. Aby dokázal, že kůže nejsou ničím, co by se nedalo jíst, chodil Hruška mezi lidmi na ulici a dával jim ochutnávat. A jak Hruška nadívané kuřecí kůže připravoval? Naplnil je nádivkou z chleba, vajíčka, muškátového oříšku, soli, pepře, kuřecích jater, mléka, česneku a cibule. Celé jídlo se tak podle něj vešlo do dvacetikoruny.

ČTĚTE TAKÉ:

"Ačkoli Novu nesleduji, o kuřecích kůžích jsem slyšela. Řekla bych, že tohle je ukázka zvláštního druhu hamižnosti či pocitu chudoby, který český národ má, ale celkem neoprávněně. Češi si myslí, že jsou na tom špatně, ačkoli to tak není. Máme se dobře. Ve srovnání se světem,ale i s některými zeměmi Evropské unie, se máme výborně. Přesto se mi zdá, že lidé snědí cokoli a jakkoli to upraví. Nemají cit pro kvalitní suroviny," komentuje nový seriál lékařka Kateřina Cajthamlová.

Reportér televize Nova Ladislav Hruška

"Začíná to být ostuda. U komerční televize mě nepřekvapuje, že si tím zvyšuje sledovanost. Otázka je, zda lidé, kteří podobné pokrmy jedí, mají tak nízkou sebeúctu, nebo takový pocit bídy. Proč kuřecí kůže? Lepší jsou luštěniny nebo obiloviny, ty také nepřijdou na mnoho. Ale používat luštěniny asi není dost šokující," diví se doktorka.

Nadívané kuřecí kůže nejsou jediným receptem, který Hruška vymyslel. Z kuřecích kůži připravil v dalším dílu seriálu také chipsy. "Nejprve kůžičky pořádně opláchneme pod vodou a nožem je nakrájíme na menší kousky. Naskládáme je na čistý pekáč, ani olej nepoužíváme, kůže jsou mastné dost. Pak je osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením a šup s nimi do trouby. Dozlatova vypečené kůžičky vyndáme a potřeme sýrem a ozdobíme kouskem pomeranče," popisuje Hruška.

Kvalita potravin se nezlepšuje

I tento recept má být ukázkou toho, že lze vařit levně a chutně. "Lidé jedí sajrajt. Od začátku natáčení pořadu Jste to, co jíte se kvalita potravin hodně rozštěpila. Existují potraviny ještě podstatně horší kvality. Řekla bych, že výrobci zjistili, že část populace se opravdu nezajímá o to, co jí," komentuje situaci Cajthamlová.

A pokračuje: "Lidem je jedno, co dávají sobě nebo svým dětem, hlavně, že je to o korunu levnější, to je jedna větev. Druhá větev je pro ty ostatní, kteří si sami sebe a potravin váží. Řekla bych, že to, co lidé jedí, je záležitost sebeúcty. Ačkoli, když jsme byli malí, jedli jsme kde co, ale to byla hra," říká.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!