Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Ceny letí vzhůru, kvalita klesá. Proč nedávat máslo do mrazáku a dá se ještě vůbec sehnat čerstvé?


Máslo (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Mažeme ho na chleba, mícháme na něm vajíčka, přidáváme do těsta. Máslo je jeden z nejběžnějších tuků v našich domácnostech. Jeho ceny letí vzhůru, ne tak už kvalita. Dá se vůbec ještě někde sehnat čerstvé máslo? Na co si dát při nákupu pozor a jak si s námi pohrávají slogany na etiketách? A proč není nejlepší nápad ukládat máslo do mrazáku?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Tuk bohů a elixír mládí. Ghí se v Česku stalo hitem, nekazí se a je zdravější než máslo

Průměrná spotřeba másla se u nás pohybuje obvykle od 5,0 do 5,5 kg na osobu a rok, loni činila 5,3 kg. Denně si tedy každý z nás dopřává zhruba 15 gramů tohoto mléčného tuku. Mnozí určitě potvrdí, že není nic lepšího než si namazat čerstvé máslo na čerstvý chléb nebo housku. Dá se ale vůbec čerstvé máslo v obchodech sehnat?

Čerstvé, nebo zamrazené?

Podle legislativy musí být máslo vyrobeno ze smetany, skládat se výhradně z mléčného tuku. Aby mohlo být na obalu uvedeno „máslo“, nesmí v něm být žádná jiná přísada, jedinou výjimkou je případně sůl nebo bylinky. Musí obsahovat minimálně 80 procent, ale maximálně 90 procent mléčného tuku a maximálně 16 procent vody. Českým standardem je 82 procent tuku. Jaký je ale rozdíl mezi pojmy „čerstvé“ a „stolní“ máslo?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se