15. března 2014 6:29 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Matky mají děti plně kojit do půl roku, po dvou letech jen výjimečně

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Kojení - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kojení - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Dítě by mělo být matkou plně kojeno do půl roku, pak by se jídelníček měl rozšiřovat a kojení by mělo pokračovat ideálně do jednoho roku. Po druhém roce života by už mělo být kojení jen výjimečné. Vyplývá to z nejnovějších doporučení, řekl odborník na zdravou výživu Pavel Suchánek.

Dítě by mělo být matkou plně kojeno do půl roku, pak by se jídelníček měl rozšiřovat a kojení by mělo pokračovat ideálně do jednoho roku. Po druhém roce života by už mělo být kojení jen výjimečné. Vyplývá to z nejnovějších doporučení, řekl odborník na zdravou výživu Pavel Suchánek.

ČTĚTE TAKÉ:

"Kojení by nemělo překročit druhý rok života. Mateřské mléko je relativně bohaté na tuky a ví se, že pokud kojení překročí druhý rok, může zvyšovat hladinu cholesterolu a riziko obezity," uvedl. Pokud dítě dostává po druhém roce běžnou stravu a matka ho nakojí jednou za den, toto nebezpečí nehrozí, dodal.

Přechod na mléčnou výživu

Složení mateřského mléka se v průběhu vývoje dítěte pozměňuje podle jeho potřeb. O něco podobného se snaží výrobci kojeneckých a dětských mléčných výživ. Devět z deseti novorozenců je při propuštění z porodnice kojeno, v půl roce méně než polovina, matky je postupně převádějí na mléčnou výživu.

Pět procent dětí nebylo z nejrůznějších důvodů kojeno vůbec, potřebují náhradní mléčnou výživu už od narození.

"Výrobci dětských výživ se inspirují v mateřském mléku. Jsou větší znalosti o jednotlivých jeho složkách, ty se přidávají i do těchto výživ," uvedl Suchánek. Nejnovější poznatek je o beta-palmitátu, což je složka mléčného tuku, který umožňuje, aby byl vápník zabudován do kostí. Je to pro dítě prevence osteoporózy.

Podle Suchánka zásadní práce na toto téma vyšly před půl rokem v odborné literatuře. Výzkumy potvrdily také důležitost vitamínů a minerálních látek jako ochranných složek z hlediska antioxidačních schopností. Důležité jsou i tuky z mořských ryb - příznivý vliv na zdraví je známý dlouho, nyní se zdůrazňuje jejich důležitost už v nejnižším věku.

"Význam mají nejen když maminka otěhotní, ale i následně při kojení, a pak i když se přechází na dětskou výživu. Tuky z mořských ryb jednoznačně až do čtvrtého roku života jsou zcela zásadní pro rozvoj mozku a schopnost učit se," dodal odborník.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse