Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nutriční terapeutka Matějková: Módní diety někdy zvýší riziko osteoporózy

Zdraví

  13:09
PRAHA - Ve většině evropských zemí lidé konzumují nedostatečné množství vitaminu D, říká Miroslava Matějková z oddělení nutričních terapeutů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dieta (ilustrační). foto: Shutterstock

LN: Do jaké míry může jídlo ovlivnit vznik a vývoj osteoporózy?

Skladba stravy může tuto nemoc ovlivnit až z 50 procent. Vyššímu riziku jsou vystaveni lidé nesnášející mléko a mléčné výrobky a také ti, kteří nemají dostatek bílkovin. K rizikovým faktorům patří i pití alkoholu a kávy, zejména však kouření, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Ohroženi bývají také lidé s nízkou tělesnou hmotností nebo osoby podvyživené. Osteoporóza je totiž jedno z mála onemocnění, kdy je žádoucí vyšší hmotnost, či dokonce nadváha. Vyšší podíl svalové hmoty totiž stimuluje kosti k novotvorbě a vlivem vyššího podílu tuku se tvoří ženské hormony estrogeny, které úbytku kostní hmoty brání.

LN: Jakou skladbu jídelníčku byste tedy doporučila těm, kdo chtějí myslet včas na prevenci?

Jídelníček by měl být bohatý na potraviny s obsahem vápníku, který hraje klíčovou roli pro správnou funkci kostí. Dále by měl obsahovat bílkoviny, a to jak živočišné, tak rostlinné. Důležité pro správnou látkovou výměnu kostí jsou také vitaminy C, B6 a vitamin K. Ty najdeme v ovoci a zelenině, vitamin K pak především v listové zelenině a rostlinných olejích. Omezit bychom měli příjem soli, protože sůl zvyšuje vylučování vápníku z těla.

LN: Zmínila jste se o klíčové roli vápníku. Které potraviny ho obsahují nejvíce?

Našim kostem pohyb svědčí. Když ho nemají, hrozí jim osteoporóza

Především mák, sardinky, mandle, pistácie, para ořechy, lněná či slunečnicová semínka, bílé fazole, květák, brokolice a kedlubna. Přitom je dobré myslet na to, že tento minerál se lépe vstřebává z potravin živočišného původu. Z těch, které jsou rostlinného původu, se vlivem vlákniny, kyseliny šťavelové a fytové vstřebá pouze pět procent. Určitě je pro nás také snazší sníst několik porcí mléčných výrobků než několik porcí máku.

LN: Jenže co když má někdo nesnášenlivost mléka?

Takový člověk může vápník získat ze zakysaných mléčných výrobků a jogurtů nebo vyzrálých sýrů, jako jsou ementál, parmezán nebo čedar. Při alergii je pak potřebné jíst více rostlinných potravin obsahujících tento minerál. To znamená vybírat si v obchodech potraviny obohacené o vápník nebo konzumovat výživové doplňky.

LN: Jakou roli hraje v souvislosti s osteoporózou vitamin D?

Tento vitamin je klíčový především pro správný metabolismus vápníku v těle, jeho využití a zabudování do kostí a zubů. Jeho nízké hladiny tedy zvyšují riziko osteoporózy. Ve většině evropských zemí přitom lidé konzumují nedostatečné množství vitaminu D. Z běžné stravy můžeme ovšem získat jen zlomek potřebné denní dávky tohoto vitaminu. Do jídelníčku ho ale můžeme zařazovat také v podobě doplňků stravy, běžně dostupný je v kombinaci s vápníkem. Získat tento vitamin je možné také díky slunečnímu záření, které umožňuje jeho vytváření v kůži – pobyt na slunci je však vhodné dávkovat velmi opatrně. Především bychom se měli vyhýbat intenzivnímu slunění mezi 11. a 15. hodinou.

LN: Jaké potraviny jsou na vitamin D nejbohatší?

Zejména jsou to mořské ryby, ale i mléko, maso a vejce. Vitamin D však obsahují i některé rostlinné produkty jako avokádo, banány, kakao či obilné klíčky.

LN: Říká se, že různé módní diety mohou osteoporózu urychlit. Co je na tom pravdy?

Některé z módních diet jsou velmi jednostranné. Pro vznik osteoporózy bývají pak rizikové zejména ty, které nedovolují konzumovat potraviny bohaté na vápník a vitamin D. Ať už to jsou různé striktní veganské směry či dlouhotrvající detoxikační kúry.

LN: Jak hodnotíte dnes poměrně módní raw food neboli syrovou stravu?

Z hlediska osteoporózy je tato strava velmi riziková. Už proto, že z jídelníčku vylučuje potraviny živočišného původu a ty, které jsou upravené při teplotě vyšší než 42 °C. Jde především o konzumaci ovoce, zeleniny, semínek, luštěnin a obilovin. Vlivem této diety má člověk nedostatečný příjem bílkovin, vápníku a vitaminu D. Podle studie Světové zdravotnické organizace zkoumající souvislost výživy a nádorových i nenádorových onemocnění (EPIC) je přitom u veganů vyšší výskyt zlomenin o 37 procent.

LN: Co byste doporučila pacientům, kteří už osteoporózu mají?

Měli by na svůj jídelníček pravidelně zařazovat potraviny s vysokým obsahem vápníku. Největší množství ho dokáže naše tělo přijmout ve večerních hodinách. A proto je vhodné jíst k večeři stravu bohatou na vápník a po večeři si dát třeba ještě jogurt. Vyhnout bychom se naopak měli nápojům a výrobkům s obsahem kofeinu. Nevhodné je také konzumovat větší množství celozrnného pečiva a vlákniny současně s potravinami, které obsahují vápník. Vláknina totiž zpomaluje a omezuje vstřebávání vápníku.

Autor: