Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Orientální jídlo je zdravé

Magazín

  8:40
LONDÝN/PRAHA - Pokud namísto jakýchkoli smažených a slaných jídel začnete jíst saláty a další „zdravá“ jídla, pak můžete až o třetinu snížit riziko, že vás postihne například srdeční infarkt. Přesně tento postup navrhuje nová zpráva týkající se stravovacích zvyklostí, uvedl britský zpravodajský server BBC News.

Sushi foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Vědci provedli analýzu stravy celkem 16 tisíc lidí v 52 zemích světa. Podle získaných výsledků pak určili tři celosvětové typy jídel, uvedl vědecký magazín Circulation. První typ, jenž je nejčastější, představuje „západní strava“. Ta má vysoký obsah tuku, soli a masa. Právě toto jídlo má celosvětově na svědomí nejvyšší počet srdečních infarktů.

Druhým typem je „rozumná strava“, která je bohatá na ovoce a zeleninu. Lidé, kteří pravidelně konzumují tento druh jídel, snižují riziko srdečního infarktu až o třetinu. Ještě lepší je pro organismus orientální strava, která obsahuje zejména tofu, sóju a různé omáčky.

Výzkumníci dále vytvořili dotazník, jenž měl pomoci zcela přesně určit, která strava je nejnebezpečnější. Pro jeho vyplnění oslovili 5561 pacientů se srdeční příhodou a 10 646 lidí, kteří trpí nějakou srdeční vadou.

Výsledky jsou poměrně odstrašující. Pravděpodobnost srdečního infarktu byla u lidí, kteří jedli „západní stravu“, o plných 35 % vyšší než u těch, již jedli málo nebo nejedli vůbec smažená jídla a maso. Vysoký podíl soli v západním jídle zase způsobuje vysoký krevní tlak.

Výzkumný tým ve své zprávě dále uvedl, že podobný vztah mezi stravou a srdečním infarktem, jako je v západních zemích, lze vystopovat v jiných oblastech světa. Hlavní autor zprávy, Romania Iqbal z kanadské McMasterovy univerzity, řekl pro BBC News: „Nebezpečí, že někdo onemocní srdeční chorobou, je ze 30 % způsobeno špatnou stravou.“

Ačkoli některé složky orientální stravy mohou být pro srdce také škodlivé, jako například sůl v sójové omáčce, výzkumníci jedním dechem dodávají, že tyto složky jsou zde vyváženy těmi, které organismus chrání. Ellen Masonová, odbornice z British Heart Foundation, dodává: „Tato zpráva ukazuje, že je jedno, jestli žijete v Bostonu, nebo v Bombaji. Důležité je snížit příjem slaného, smaženého a tučného jídla.“

Autoři: