Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Palmový olej není kvalitní potravina, vyhnout se mu ale příliš nedá, říkají experti

Zdraví

  6:07
O palmovém oleji se začalo mluvit především v souvislosti s požáry deštných pralesů v Indonésii, které způsobila právě těžba a výroba tohoto tuku. Potravina, již jíme denně v pečivu, sladkostech a jiných pochutinách neškodí jen přírodě, prospěšná není ani pro nás samotné.

Destrukci indonéského deštného pralesa foto: Shutterstock

Palmový olej si jako takový nedokáže většina lidí představit. Miroslav Šulc působící na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity vnímá tento produkt jako velmi specifický, podle něj není palmový olej jen jeden, naopak jich může být více druhů, jež se od sebe mohou navzájem lišit.

Česká vzpoura proti palmovému oleji. Tisíce lidí chystají bojkot některých firem

„K palmovému oleji se musí přistupovat tak, že se jedná o ohromnou směs a rozhodně neznamená, že má jednu kompozici. Každý producent může mít olej úplně jiný, jeden v něm může mít závadné komponenty, další z něj může zase ony škodlivé látky oddělovat,” řekl Šulc pro Lidovky.cz

Podle pracovnice Výzkumného potravinářského ústavu v Praze Renaty Winterové se palmový olej nedá přirovnat k žádné jiné potravině. „Svým složením je dost specifický, nedá se přirovnat k žádnému produktu běžně pěstovanému v Česku. Dá se ale bez problému nahradit například řepkovým olejem. Problém je v konzistenci, každá technologie vyžaduje určité podmínky,“ podotkla Winterová.

Palmový olej a zdraví člověka

“Všeobecně je známo, že palmový olej není zrovna vhodný ke konzumaci, je počítán mezi ty méně kvalitní potraviny, nemá příznivé spektrum mastných kyselin,“ pokračovala v popisu specialistka z potravinářského výzkumu.

Indonésie hoří, spotřeba palmového oleje roste. Výsledkem je ekologická katastrofa

Konzumaci palmového oleje nedoporučuje ani výživová poradkyně Hana Mojžíšová. „Přijímáme obecně víc nasycených tuků, než je zdrávo. Jsou to tuky, které přispívají ke kardiovaskulárnímu onemocnění, obezitě a cukrovce, proto se doporučuje přijímat většinu tuků z rostlinných zdrojů a v tom je právě problém. Palmový olej má poměr nasycených a nenasycených tuků půl na půl, jenže i tak spadal do označení rostliný olej,“ vysvětlila Mojžíšová.

Chybné označení

Právě špatný údaj na etiketě způsobuje to, že lidé se oleji prakticky nemohou vyhnout.„Problém je, že u všech potravin nenapíší, že obsahuje palmový olej, skryjí ho pod název rostliný tuk, ale blíže ho nespecifikují, spotřebitel potom může jen hádat. Sama se těmto výrobkům snažím vyhnout, bohužel to není úplně jednoduché,“ říká Winterová.

Výživová poradkyně Mojžíšová radí nakupovat potraviny, ze kterých si později něco uvaříme doma sami, škodlivý olej se vyskytuje především v hotových
výrobcích, ať už se jedná o cukroviny, brambůrky či polotovary.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...