13. října 2017 8:29 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Croissanty podle něj ‚stojí za houby‘. Pekař z Nice bojuje za záchranu originálu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Croissant je oblíbeným francouzským pečivem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Croissant je oblíbeným francouzským pečivem. | foto: Wikipedia, Petr Kratochvil

NICE Zachránit řemeslný croissant se snaží jeden pekař z jihofrancouzského města Nice. Vyzval proto k vytvoření speciálního označení původu, které spotřebitelům zaručí, že tradiční zavinutý rohlík byl vyroben na místě, z mouky bez přídavných látek a z kvalitního másla.

Šestačtyřicetiletý Frédéric Roy provozuje malé pekařství poblíž slavného pobřežního korza Promenade des Anglais (Anglická promenáda). Nynější croissanty podle něj „stojí za houby“. „Vypadají bídně a nejsou chutné. Nedobrý croissant vrhá špatné světlo na naše národní dědictví,“ řekl Roy.

Dobrý croissant by podle něj neměl v žádném případě obsahovat margarín, být zmrazený a posléze znovu rozpečený. „Na pravý croissant je dnes paradoxně snazší natrefit v Los Angeles než ve Francii. Přitom je to pilíř naší gastronomie,“ uvedl pekař, jenž roky pracoval v Americe. Na mrzkou kvalitu croissantů má podle něj vliv také raketově rostoucí cena másla v uplynulých měsících.

Croissanty vyhynou, napsal premiérovi

Patrně až 85 procent croissantů, které si dnes Francouzi kupují, je přitom vyrobeno průmyslově, napsal na svém webu britský deník The Daily Telegraph. Zákazník podle Roye nemá šanci zjistit, jestli jí průmyslově vyrobený rohlík nebo místní produkt. Jen 15 procent pekařství, která se označují za řemeslná, prodává své vlastní croissanty, tvrdí pekař.

Minulý měsíc proto poslal dopis francouzskému premiérovi Édouardu Philippeovi. Upozorňoval v něm, že ve Francii tolik hýčkané pečivo se nachází „před vyhynutím“. Netušil přitom, jaký bude mít jeho iniciativa ohlas. Z dopisu citoval národní tisk a lidé Royovi vyjadřovali podporu na sociálních sítích. Poslanec Éric Ciotti, zvolený za department Alpes-Maritimes, kde Nice leží, slíbil, že se za záchranu croissantu osobně zasadí.

Roy soudí, že croissant by se měl dočkat stejného zacházení jako bageta. Jako „tradiční bageta“ může být totiž od roku 1993 označováno pouze pečivo vyrobené z tradiční mouky bez aditiv. Pekař z Nice nepochybuje, že spotřebitelé budou ochotni si za kvalitní rohlíček připlatit.

ČTK
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz