16. června 2009 13:41 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Pozor na salmonelózu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Maso | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Maso | foto: Lidové noviny

V létě zaznamenávají hygienici každoročně vyšší výskyt salmonelózy a kampylobakteriózy. Není to náhoda. Hodně nemocných se totiž nakazí nedostatečně tepelně upraveným masem. A často k tomu dochází právě při grilování.

Oba druhy bakterií se vyskytují velice často v kuřecím mase, nakazit se ale můžete například i ze slepic, kachen nebo krůt. Málokdo tuší, že se infekce může skrývat i ve zvěřině, rybách či měkkýších. V případě nákazy se zažívací problémy ohlásí zpravidla za šest až třicet šest hodin, někdy se ale infekce projeví třeba až za pět dnů. 

Zpočátku ucítíte jen únavu nebo bolest hlavy. Za několik hodin se přidají bolesti břicha, někdy i v podobě velmi silných a bolestivých křečí. Poté se dostaví průjem a případně i zvracení. Velmi často následuje i vysoká horečka. Ačkoli se jedná o bakteriální infekci, antibiotika se podávají jen pacientům s těžkým průběhem onemocnění. Bakterie by jinak mohly být po určitém čase vůči antibiotikům rezistentní.

Těžší průběh se obvykle projevuje tím, že nemocný vylučuje se stolicí i krev. Ta naznačuje, že záněty v těle jsou opravdu rozsáhlé a tělo se s bakteriemi, které je vyvolávají, nedokáže vypořádat.
 
Běžně si ale lidé vystačí jen s dietním opatřením, většinou jej stačí dodržovat asi pět dní. Imunitní systém a střevní mikroflóra bakterie ze zažívacího traktu vytlačí.

Obě infekce jsou nebezpečné hlavně pro starší lidi, pro děti a pro ty, kteří mají z různých důvodů sníženou imunitu. U těhotných žen může salmonelóza výjimečně vést až k potratu. Jen vzácně mohou obě onemocnění skončit úmrtím.

  • 0Diskuse




Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz