Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Propečené pochoutky škodí zdraví

Otrávené ryby, nemocné krávy. To vše způsobila látka, kterou denně konzumujeme v pečivu, hranolkách a dalších potravinách. Řeč je o akrylamidu, látce, která pravděpodobně způsobuje rakovinu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

usměvavá bestie

23. 3. 2007 10:25
Vraťte Praze trolleybusy!

!!8-o8-o!8-o8-o!!

0 0
možnosti

usměvavá bestie

23. 3. 2007 0:23
to jsem je zrovinka dneska baštil!

vy ale dokážete člověku zkazit chuť k jídlu! Vraťte Praze, Liberci, Vrchlabí, Ostravě, Zábřehu na Moravě za odměnu trolejbusy!!8-o8-o!8-o8-o!!

0 0
možnosti

Kočkodlak vzteklý a naštvaný!

13. 1. 2007 9:06
Škodliviny

Není už lepší si objednat rakev, ustlat si v ní, ulehnout a čekat na smrt? Kam jsme se to dostali! Jak tak koukám, už je škodlivý všecko! Kdo profituje na všech těch věčných zákazech něco jíst? Nejvíc mě popuzuje k zuřivosti, že lékaři sami propagují zákaz kouření a sami hulí jak cugáni na mezi! To co se píše o škodlivinách v každém jídle zavání terorismem a stejně jako k terorismu by se mělo přistupovat. Není možný, aby člověk nesměl jíst, to, co se po staletí osvědčilo! Asi by bylo nejlepší, aby civilizace na Zemi zanikla, ale tak, aby to přežila okolní příroda. Aby si zbytky lidí začaly hospodařit, obdělávat malá políčka, lovit ryby a zvěř, nebo zdivočelá domácí zvířata. Kdyby přežilo skutečně jen tolik lidí aby v každém státě obsadili jen pár vesnic, bylo by jedině dobře. Bez civilizace by se i rychle ochladilo a počasí se vrátilo do odvěkého řádu. To se stane, ale udělá to Bůh! Nastolí tisícileté království pokoje. Bude jen Bůh a poslušní lidé a bude dobře!

0 0
možnosti

r.

11. 1. 2007 10:35
Není to jinak? 3

V Itálii jsem si musel přivyknout na jejich bílý chleba. Naprosto bez chuti, ale hlad mě donutil. Trvalo to týdny než jsem ho vzal na milost. Takové pečivo má skvělou vlastnost. Příloha chuťově nezanikne. Stačí slabý plátek salámu či sýra a víte přesně o čem ten salám je. S českým rohlíkem musím přílohy v kvantitě hrozně přehánět, abych přebil přehnanou chuť rohlíku. Takže tloustneme a tloustneme, úplně zbytečně. Ze zvyku. Když se vám chuťové buňky srovnají a vy si začnete uvědomovat o čem dobré jídlo je, česká sámoška je potom neuvěřitelný šok. České pečivo normálně smrdí (pivem, rybinou..., to dělá nějaký kvásek či co?). Mě se půl roku zvedal v Česku žaludek než jsem se zase srovnal do českého normálu. Řekl bych, cizincům české pečivo raději nedávejte.

0 0
možnosti

r.

11. 1. 2007 10:34
Není to jinak? 2

A zkuste se pobavit třeba s kuchařem v závodce proč cpe do jídla chuťové emulgátory, glutaman, chemické přípravky... Vezme na vás sekáček. Vůbec nepochybuje o tom že by něco dělal špatně. Tak to dnes prostě je. Moderní technologie. Chemie mu šetří práci, lidem jídlo víc chutná, cena je přijatelná. Můžete mu ukázat jak to dělat lépe, kibicové. To má vařit jako za krále Klacka, ne? (Samozřejmě. O to jde. Že se právě pekař nad tím nezamyslí?)

A pokud jde o "chutné" české pečivo, je to otázka zvyku. A zlozvyky se mění hrozně těžce. Máme nejhorší pečivo široko daleko. Nemáme důvod ke změně a nepochybujeme o tom že rohlík má "smrdět" jako "český rohlík" a chutnat jako "český rohlík". České pečivo je výrazné chuti. Tedy přemíra cukrů a solí. Když dostaneme do ruky suchar, letí oknem. Nedá se to jíst, není to ono. Při shazování pneumatiky mám v ruce základní poučku, nejezte bílé pečivo. Co ale tedy jíst? Tmavé pečivo se podbízí zákazníkům úplně stejně. Sůl, cukr, chuťové emulgátory. (To aby zákazníkům tekly sliny už jenom při pomyšlení nad tou dobrotou. Že nám chuťové emulgátory nepíchají rovnou do žíly po narození?) Postavte se do pečiva v hypermarketu a nenajdete zdravější variantu. Neřešitelné.

0 0
možnosti

r.

11. 1. 2007 10:33
Není to jinak? 1

Zvláštní jak tady s článkem nikdo nesouhlasí. Já mám stejné informace od léčitele nejméně již 30 let. Nejezte přepálené pečivo, chlebovou kůrku odkrajujte... Řešil tehdy rakovinu. Za Husáka se umíralo na raka o překot, jenom se o tom nemluvilo. Statistiky se začaly dělat až po revoluci a většinou jde o stoupající křivky nově zachycených případů.

Pobavil mě tady pekař. Samozřejmě že nás všechny vraždíte. Pekaři, uzenáři, kuchaři... si v tomto mohou potřást rukama a obejmout se. Kauza "zelené maso" byla snad jasná, ne? Zákazník si nosil měsíce lahůdky z páchnoucího masa a potom o tom někdo "svědomitější" začal žvanit. Trh je jasný. Zákazník stojí o nízkou cenu, potravináři k tomu dodají úděsnou kvalitu. Všichni jsou spokojení a kšeft jede. Kde je tady nějaký důraz na nezávadnost potravin a naše zdraví? Nikde. Máme svobodu volby, pravda. Až na to že ve spotřebním koši se nepočítá se šunkou za 550,- na kg, ale s "vepřovou šunkou" z odpadu, sóji a spousty chemie za 125,- na kg. Běžný zákazník nedá 55 Kč za 10 dkg šunky, když navíc vidí možnost "výhodnějšího nákupu".

0 0
možnosti

Saš

10. 1. 2007 17:50
nedobré dobroty

Proč je všechno dobrý, tak zkažený?text

0 0
možnosti

lomihnát

9. 1. 2007 14:41
Pozor na vodu

Opatrně při pití, hrozí utopení.

0 0
možnosti

jo

9. 1. 2007 11:45
no nejlepří je nedopečené hnusné pečivo- že- to je chutovka. Co ještě vymyslíte.

To je nejlepší aby to v žaludku dlouho kvasilo. Paráda. Hlavně ty oleje, které jsou základem ted moderního cholesterolu - když neví nic doktor tak dělá důležitého , že máte cholesterol. A proč- teď se používají tudy , které jsou špatně rozpustné a ulpívají na stěnách žil a tepen. Zkuste nechat zaschnout jen na pánvičce třeba nepatrné množství této sloučeniny . V těch jsou jedy z hnojiv a chemie proti škůdcům. Pokud se hnojilo přírodními hnojivy dostaly se přirozené obrané látky potravou zpět. Neboť přiroda toto zpracovala a navrátila. To je přírodní zákon. Proto také není zdravé konzumovat dovozové potraviny. Už teď jsouj problémy.Tělo se brání a neubrání. Veškeré výzkumy nenehradí co člověk zničil.

0 0
možnosti

jo

9. 1. 2007 11:47
Re: no nejlepří je nedopečené hnusné pečivo- že- to je chutovka. Co ještě vymyslíte.

Vypadlo tam, že se jednalo o tuky. A pak brambory např.

0 0
možnosti

Jaroslav Zimermann

9. 1. 2007 11:42
Což takhle péci v atmosféře s vysokou relativní vlhkostí.

v dosti koncentrované páře. Aby ještě nekondenzovala, ale taky aby z pečiva neodcházela. Pečivo by mělo lepší chuť, zároveň by nemělo tradiční přičmoudlou barvu. To by se dalo kompenzovat označením "Zdravá výživa" a vyšší cenou. Případně lehkým nalakováním.

0 0
možnosti