2. října 2017 6:00 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Skoro se nedá kam šlápnout, aby tam nebyly houby, říkají houbaři

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Houbaření (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Houbaření (ilustrační foto). | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

PRAHA Milovníci hub se dočkali, houbařská sezona je v plném proudu. Lidé nosí z lesa vrchovaté košíky hub, rostou hřiby, bedly, klouzky, kozáky, babky či ryzce. Babí léto, podle mykologů ale především vlhko, růstu hub svědčí. Houbařům tak nahrává i předpověď počasí, meteorologové totiž očekávají, že pršet by mělo i na začátku října.

„Houby po delší době rostou na větší části území, takže se zdá, že rostou strašně moc. Rostou právě houby, které houbaři sbírají, jednak jsou to hřiby pravé a hřiby hnědé a bedly,“ řekl v neděli Jan Borovička z České mykologické společnosti. Pokud budou srážky, měly by houby růst i v následujících dnech, ochlazení o pár stupňů by vadit nemělo, dodal.

Houbařské zážitky sdílejí lidé na sociálních sítích. Facebook, ale i nejrůznější webové stránky věnující se houbám, zaplavují fotografie úlovků. Většina houbařů se chlubí množstvím hub nasbíraných během krátké chvíle, jiní jejich velikostí. Někteří si jen užívají krásy lesa a houby, většinou tedy ty jedovaté, pouze fotí.

Komentáře pod snímky pak vybízejí ostatní k návštěvě lesa, rostou prý všude. „Nehledám, ale sbírám.“, „Skoro se nedá kam šlápnout.“, objevuje se nejčastěji v popisku. Někde tak stačí pár minut, aby si lidé z lesa odnášeli plné košíky. Houby ale rostou i podél cest nebo na návsích. „My jsme šli jen s vnučkou na rozhlednu kousek za vesnici. Cestou jsme nasbírali krásné zdravé hřiby,“ řekl vášnivý houbař z Kosic na Královéhradecku.

V Česku má sbírání hub dlouhou tradici a je skoro jakýmsi národním sportem. Za houbami do lesa vyrážejí často celé rodiny. Dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso a dnes jde o vítané zpestření jídelníčku. Recepty na úpravu se objevují už v prvorepublikových kuchařkách, ale široké využití mají i v moderní gastronomii. Nejčastěji lidé houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.

ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz