Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sladká domácí koleda. Jak vyrobit čokoládové dobroty?

Magazín

  6:33
Velikonoce jsou pro děti především synonymem pro hromadu sladkostí, hlavně tedy té jedné, nejmilovanější. Čokolády. Koledníky sice můžete obdarovat nakoupenými dobrotami, jejich kvalita ale bývá diskutabilní.

Formičky na domácí čokoládu nezapomeňte před plněním vypláchnout studenou vodou, aby šla hotová sladkost dobře foto: Michaela Šedivá

Anebo se můžete vydat cestou domácí výroby a do tajů vzniku čokolády zasvětit i děti. Mezi kvalitou a cenou sladkých dětských lákadel z obchodů je přímá úměra. Buď můžete nakupovat u renomovaných výrobců a za čokoládu platit horentní sumy, nebo sáhnout po levných „ušácích“, ale pak také budete muset počítat s tím, že v nich namísto kakaového másla naleznete palmový tuk a na obalu dlouhý seznam laciných náhražek. Další cestou, kudy se vydat, je domácí výroba čokolády.

Zorientovat se v tom, jaký čokoládový recept je ten pravý, je však docela obtížné a složení „té správné“ čokolády je věcí dohadů, chuťových preferencí a také stavu peněženky. Milovníci opravdu kvalitní čokolády si potrpí na to, aby obsahovala kakaové máslo (a naopak byla bez ztuženého tuku) a z nepraženého kakaového prášku. Velké „ale“ však spočívá v tom, že dětem touto variantou asi příliš radosti neuděláte, protože tato čokoláda je sice poctivá, ale pro děti také příliš hutná a hořká. 

Proto ve většině známých receptů figuruje hodně cukru a hlavně tuku, který mimo jiné zajišťuje vyšší tuhost čokolády než například máslo, které v receptech na domácí čokoládu téměř nenajdete. Jelikož děti dávají přednost spíš mléčné čokoládě, není od věci zkusit použít sušené mléko. Receptů na domácí čokoládu najdete tedy mnoho – jakému se rozhodnete důvěřovat, závisí pouze na vašich chuťových buňkách a na touze experimentovat.

K výrobě čokolády budete potřebovat formičky. Nyní jsou běžně k dostání v obchodech, dokonce užmůžete koupit i formy na výrobu dutých vajec s překvapením, která jsou mezi prodávanými sladkostmi snad největším dětským lákadlem. Naplnit je můžete (stejně jako to dělá nejznámější výrobce) malými hračkami, případně drobnějšími sladkostmi. Ti, kdo nechtějí utrácet, mohou použít kovové vánoční formičky na výrobu medvědích pracek.

Mléčná čokoláda

  • 150 g cukru moučka (nebo podle chuti)
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 140 g ztuženého tuku
  • 70 g sušeného mléka

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme všechny ostatní ingredience a mícháme, až se vše spojí do hladké hmoty.

Čokoláda z kakaového másla

  • 80 g kakaového másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g kvalitního kakaa.

Postup je stejný jako u mléčné čokolády.

Několik tipů: Kakaové máslo seženete v obchodech se zdravou výživou. Čokoládu můžete ještě před ztuhnutím dochucovat vanilkou, oříšky, kandovaným ovocem nebo rozinkami. Vždy používejte vodní lázeň, aby se čokoláda nepřipálila. Hmota se nesmí vařit, aby se od sebe neoddělily jednotlivé složky. Směs před naléváním do forem dohladka promíchejte šlehačem, aby v ní nebyly hrudky.

Autor: