13. září 2013 16:47 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Stádo ovcí putuje z Rumunska do Česka

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ovce na agrofarmě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovce na agrofarmě | foto: Michal Novotný, Lidové noviny

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Pastevci se stádem ovcí zakončí v sobotu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm svou několikaměsíční pouť z Rumunska na Valašsko. Ukončí tím mezinárodní projekt Karpatský redyk 2013, který byl zaměřen na tradiční pastevectví a salašnictví. Redykem se nazývalo vyhánění ovcí na pastvu. Muzeum na sobotu připravilo program nazvaný Dú Valaši dú, hore dědinů, informovala mluvčí muzea Petra Zbranková.

Pastevci s 300 ovcemi při Karpatském redyku putovali zhruba 1200 kilometrů přes Ukrajinu a Polsko až na Valašsko. Akce začala v polovině května v Rumunsku, byla věnována především Valachům, kteří svou kolonizací přispěli k osídlení podhorských a horských oblastí Karpat a zasloužili se tak o vznik svébytné pastevecké kultury. Stádo, které tvořili kromě pastevců a ovcí i koně, osli a psi, muselo denně ujít deset až 15 kilometrů. Na trase se účastnilo několika akcí, jarmarků, festivalů či prezentací řemesel.

Rozsad salaše

Rožnovský skanzen bude místem takzvaného rozsadu salaše, kterým se v minulosti ukončovala pastevecká sezona. "Jednotliví majitelé ovcí (míšaníci), kteří v jarním období daného roku předali bačovi svá stáda na celou pasteveckou sezónu, si je přišli opět vyzvednout. Tento den nazýváme rozsad salaše," uvedla mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ:

Hospodáři si v dřívějších dobách při rozsadu rozebrali ovce, vyrovnali se s bačou a společně s pastevci opustili salaš. "Před tím ještě důkladně uhasili vatru, to aby prý v kolibě nebačovali čerti. Za několik týdnů se sešli ještě jednou na podzimní hromadě, kde se projednaly všechny hospodářské záležitosti, a salašnická sezona se uzavřela," podotkla Zbranková. Při rozsadu se také třídily ovce.

Návštěvníci skanzenu uvidí také tradiční zpracování vlny, stříhaní ovcí, praní vlny. Bude se předvádět i pletení rukavic, tkaní na stavu a další techniky. Lidé budou moci ochutnat ovčí sýry, připravena bude i prezentace plemen ovcí.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse