Rady pro odborníky i laiky
Dosvědčují to i poslední výživová doporučení, která vypracovala odborná skupina pro americká ministerstva zdravotnictví a zemědělství. Nově v nich chybí varování před potravinami s vysokým obsahem cholesterolu jako nevhodnými z hlediska rizika rozvoje onemocnění srdce a cév.
Deník The Washington Post připomíná, že podle těchto doporučení jsou sestavovány školní obědy a běžní lidé si vybírají stravu.
Varování před „škodlivými vajíčky“ pochází už z roku 1961, kdy Americká kardiologická asociace začala upozorňovat na nebezpečí cholesterolu v potravinách. Během následujících let pak výrazně klesla spotřeba vajec.
Jak ale ukázalo mnoho dalších vědeckých studií, jejichž výsledky s jistým zpožděním přijaly i americké úřady, úplně nejíst vajíčka byl omyl. Větší riziko představují jiné potraviny, a to zejména nekvalitní uzeniny s vysokým obsahem živočišných tuků. Ty navíc mnoho lidí konzumuje pravidelně ve velkém množství.
Ve středeční příloze Medicína a věda si dále přečtěte:
- * Každý by měl znát svou hladinu cholesterolu
- * Pohyb sráží cholesterol v krvi