Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Symbol nezdravých potravin? Vajíčka v jídle až tolik nevadí

Zdraví

  8:49
Cholesterol v potravinách, například ve vajíčkách nebo v mořských plodech, je menší strašák, než se po mnoho let tvrdilo. Slepičí vajíčka byla dlouho symbolem „nezdravých potravin“. Důvodem byl cholesterol, který se přirozeně vyskytuje právě ve vejcích, ale třeba také v kaviáru, ústřicích, másle, vepřových játrech, krevetách nebo sýrech. Jak se ale ukazuje, mnohem nebezpečnější jsou zcela jiné potraviny.
Vařená vejce - ilustrační foto.

Vařená vejce - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Rady pro odborníky i laiky

Dosvědčují to i poslední výživová doporučení, která vypracovala odborná skupina pro americká ministerstva zdravotnictví a zemědělství. Nově v nich chybí varování před potravinami s vysokým obsahem cholesterolu jako nevhodnými z hlediska rizika rozvoje onemocnění srdce a cév.

Deník The Washington Post připomíná, že podle těchto doporučení jsou sestavovány školní obědy a běžní lidé si vybírají stravu.

Varování před „škodlivými vajíčky“ pochází už z roku 1961, kdy Americká kardiologická asociace začala upozorňovat na nebezpečí cholesterolu v potravinách. Během následujících let pak výrazně klesla spotřeba vajec.

Jak ale ukázalo mnoho dalších vědeckých studií, jejichž výsledky s jistým zpožděním přijaly i americké úřady, úplně nejíst vajíčka byl omyl. Větší riziko představují jiné potraviny, a to zejména nekvalitní uzeniny s vysokým obsahem živočišných tuků. Ty navíc mnoho lidí konzumuje pravidelně ve velkém množství.

Ve středeční příloze Medicína a věda si dále přečtěte:

  • * Každý by měl znát svou hladinu cholesterolu
  • * Pohyb sráží cholesterol v krvi