"U prodejců jsme vážnější problémy nezaznamenali. Problém ale může být, když lidé nakoupí, jídlo naloží do auta a hodinu ho nechají stát na slunci, nebo když s nákupem nějakou dobu chodí v horku po městě. Potom se přeruší teplotní řetězec a mikroorganismy se mohou přemnožit," řekla Laštovičková.
Jak bude další dny? Podívejte se na aktuální předpověď počasí.
Na jihu Moravy o víkendu padaly teplotní rekordy, vysoké teploty meteorologové předpovídají i pro tento týden. Lidé by si proto měli dát na manipulaci s rizikovými výrobky pozor. "Žádnou velkou epidemii nebo otravu z jídla jsme zatím letos nezaznamenali. Pokud se potraviny konzumují přímo z chladu, pak je všechno v pořádku.
Jinak ale hrozí problémy," podotkla Laštovičková. Potraviny nejsou sterilní a mikroorganismy se v určitém množství vyskytují v každém výrobku. V teple se potom snadněji množí. Náchylné je podle Laštovičkové zejména například rybí maso, které rychle podléhá zkáze a po jeho pozření může následovat otrava z jídla. Hygienici sice týdně provedou 50 až 70 kontrol, už nakoupené jídlo si ale musejí ohlídat sami lidé.