29. července 2013 13:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Pozor na chlazené výrobky, varují hygienici

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Majonéza na mase | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Majonéza na mase | foto: Lidovky.cz

BRNO Hygienici, kteří ve vedrech kontrolují dodržování předpisů při manipulaci s rizikovými potravinami, na jihu Moravy zatím nezaznamenali u prodejců vážnější problémy. Potíže mohou vzniknout, pokud lidé koupené potraviny rychle nedají do chladu, řekla Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice v Brně. V každém jídle jsou mikroorganismy, které se v teplém počasí snadněji rozmnoží. Lidé by si proto měli dát pozor zejména na lahůdkové saláty s majonézou, ryby, uzeniny či syrové maso.

"U prodejců jsme vážnější problémy nezaznamenali. Problém ale může být, když lidé nakoupí, jídlo naloží do auta a hodinu ho nechají stát na slunci, nebo když s nákupem nějakou dobu chodí v horku po městě. Potom se přeruší teplotní řetězec a mikroorganismy se mohou přemnožit," řekla Laštovičková.

Na jihu Moravy o víkendu padaly teplotní rekordy, vysoké teploty meteorologové předpovídají i pro tento týden. Lidé by si proto měli dát na manipulaci s rizikovými výrobky pozor. "Žádnou velkou epidemii nebo otravu z jídla jsme zatím letos nezaznamenali. Pokud se potraviny konzumují přímo z chladu, pak je všechno v pořádku.

Jinak ale hrozí problémy," podotkla Laštovičková. Potraviny nejsou sterilní a mikroorganismy se v určitém množství vyskytují v každém výrobku. V teple se potom snadněji množí. Náchylné je podle Laštovičkové zejména například rybí maso, které rychle podléhá zkáze a po jeho pozření může následovat otrava z jídla. Hygienici sice týdně provedou 50 až 70 kontrol, už nakoupené jídlo si ale musejí ohlídat sami lidé.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse