Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Uzeniny prý zvyšují riziko rakoviny slinivky

Zdraví

  7:00
Denní konzumace dvou slabých plátků slaniny zvyšuje riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní o 19 procent. S vyšší konzumací se toto riziko dále zvyšuje. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil odborný časopis British Journal of Cancer.

Slanina. foto: Reprofoto

Rakovina slinivky břišní je často diagnostikována v pozdním stadiu a naprostá většina pacientů do roka umírá.

Výsledky rozsáhlé studie jsou jednoznačné v případě uzenin, a to už pro konzumaci 50 gramů denně, což odpovídá jednomu párku nebo dvěma plátkům slaniny. Naopak nepřesvědčivě výzkum dopadl v případě srovnání konzumace červeného a bílého masa. Výsledek je založen na rozboru 11 dílčích studií, v nichž byly porovnány údaje o 6643 pacientech s rakovinou slinivky břišní.

V případě srovnání vlivu různých druhů masa se sice ukázalo, že denní konzumace 120gramových porcí červeného masa zvyšuje onemocnění o 29 procent, ale jenom u mužů, nikoli u žen.

Jednoznačným závěrem autorů studie je, že se nedá pochybovat o negativním dopadu konzumace uzenin pro celou populaci a červeného masa pro muže.

Pouze pět procent lidí s rakovinou slinivky přežívá víc než pět let po zjištění nemoci. Obecně je v populaci výskyt tohoto druhu rakoviny nižší než u jiných druhů. V Británii se riziko výskytu choroby uvádí na jednoho ze 77 mužů a jednu ze 79 žen. Statistiky týkající se ČR hovoří o 20 pacientech na 100.000 lidí.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...