Cyklamáty se v Evropské unii běžně používají jako umělá sladidla. Jsou přibližně čtyřicetkrát sladší než cukr, ale neobsahují žádné kalorie, nemají tedy žádný energetický obsah. I z toho důvodu se hojně používají k doslazování šťáv, limonád či nealkoholických piv. Používají se také v potravinách pro diabetiky, v nízkoenergetických potravinách či šumivých tabletách.
Potraviny a nápoje, ve kterých jsou cyklamáty (E 952)
Seznam všech nápojů a potravin, do kterých se E 952 přidává, najdete na emulgatory.cz |
Cyklamáty se vyrábí tak, že se do cyklohexlaminu přidá louh sodný či hydroxid vápenatý. Samostatně se cyklohexlamin používá jako přípravek proti hubení hmyzu či korozi a také při výrobě plastů.
Jak moc jsou cyklamáty nebezpečné je ale těžké určit. Studie, které se škodlivostí E 952 zabývaly, se neshodují. "Tak jako existují studie na to, že cyklamáty nebezpečné jsou, existují vedle toho také testy, které ukazují, že jejich využití závadné není," řekl serveru Lidovky.cz předseda sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek.
"Můžete tedy jen spekulovat. Samozřejmě výrobci mají velký zájem na tom, aby tato éčka nebyla uznaná jako škodlivá. Jde o velké peníze. Rozdíl v tom jestli se použije cukr, nebo umělé sladidlo je obrovský a zásadní. Umělá sladidla jsou mnohem sladší než cukr, stačí jich tedy menší množství," pokračuje Náprstek.
Protichůdné studie
Některé studie upozorňují, že u pokusných krys cyklamáty způsobily rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace či poškození varlat. Proti nim ale stojí výsledky testů, které tvrdí, že látka E 952 rakovinu přímo nezpůsobuje, pouze zvyšuje účinky jiných karcinogenních látek.
"Cyklamáty se ovšem nikdy nepoužívají samostatně, narozdíl od ostatních umělých sladidel nemají totiž sladkou chuť, ale spíše takovou pachuť. Tudíž se používají v kombinaci s ostatními umělými sladidly," vysvětluje použití E 952 v potravinách Náprstek. "Ačkoli tedy vznikají pořád nové a nové studie, žádné z nich nezkoumají, jak mezi sebou éčka reagují. Použití éček se totiž dá přirovnat ke koktejlu. Nikdy v potravinách není jen jedno," říká na závěr Náprstek.
Používání cyklamátů je běžné v Evropské unii, Kanadě, Velké Británii a dalších zemích světa. Platí však nařízení z roku 1969, které vydal americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA), které zakazuje E 952 v potravinách v USA.
CyklamátyDokror Michael Sveda, objevitel cyklamátů, je synem emigrantů z Československa. Narodil se v USA v roce 1912. K objevu sladké látky došlo údajně náhodou, když si v roce 1937 ve své laboratoři na univerzitě v Illionois omylem dotkl rtů a zjistil, že chutnají sladce. Patent získal o dva roky později, Cyklamáty byly schváleny pro použití v roce 1951. O 18 let později byly zakázány. |