Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Odbornice na výživu: Jídlo ve fast foodu? Vzala bych si salát nebo klasický hamburger

Zdraví

  10:10
PRAHA - Fast foody čili jídelny rychlého občerstvení, kde se jídlo rychle připravuje, rychle prodává a obvykle také rychle jí: Jsou tak skrznaskrz špatné, jak se říká, nebo v nich přece jen trochu zdravé stravy najdeme? A jsou obyčejné hospody lepší?
Hamburger - ilustrační foto.

Hamburger - ilustrační foto. foto: Shutterstock

V řetězcích rychlého občerstvení se pokrmy připravují rychle. A k tomu patří smažení, fritování, opékání nebo rozpékání. A aby to ještě víc svištělo, využívá se zde spousta polotovarů, které se snadno připravují a nevyžadují složitou manipulaci ani konečnou úpravu. Vybalíte, vložíte do trouby, grilu nebo do fritézy a za pár minut máte hotovo.

„Smažená jídla, kterými fast foody lákají své zákazníky, jsou u nás velmi oblíbená, protože jsou chutná, šťavnatá, na povrchu křupavá. Ale mají i stinné stránky,“ říká vedoucí Oddělené léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc Marie Kohutová. Pokrmy se totiž připravují nejčastěji na tuku, typické je fritování.

Naložený hermelín, okurky či utopenec. Forma českého fast foodu znovu ožívá

Mohou proto obsahovat kancerogenní látky a kvůli vysokému obsahu tuku jsou hůře stravitelné. Řada polotovarů obsahuje vysoký obsah soli a přídatných látek – aditiv, která zaručí například hezký vzhled, trvanlivost, chuť nebo vůni pokrmu. Přidané cukry a aditiva jsou také v nápojích a dezertech.

„Na cestách, při nákupním městském shonu nebo mezi obchodními schůzkami může příležitostná návštěva fast foodu uspokojit naše hladové žaludky. Jídlo z fastfoodů by však v žádném případě nemělo tvořit základ každodenního stravování,“ varuje Marie Kohutová.

Průměrná spotřeba na obyvatele ČR podle druhu potravin.

Pokud by si sama měla ve fast foodu něco vybrat, pak by po srovnání nutričních hodnot zvolila zeleninový salát s grilovaným kuřecím masem bez krutonů a bez dresinku. Nebo klasický hamburger. Smířila by se s běžným bílým pečivem a raději by nezkoumala složení mletého masa.

„Jestliže bych sáhla i po lákavých křupavých hranolkách, pak bych se musela vyrovnat s tím, že konzumací střední porce tělu věnuju 17 gramů tuků. Většinou však hranolky vylepšujeme tatarskou omáčkou, což je dalších 12 gramů tuků v jedné porci. To už máme 29 gramů tuku a jsme stále jen u přílohy. Když si spočítám, že denní průměrná dávka tuku u jedince bez nadváhy je 70 gramů, vejdu se tam. Ale co další denní jídla, co snídaně, svačina a večeře? Na ty si pak musím dávat o to větší pozor. A to nemluvím o tom, že ony tuky nejsou zrovna vhodné,“ říká Marie Kohutová.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!