Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Vědci potvrdili další příčinu infarktu: nevhodné tuky ve stravě

Vědci z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) prokázali, že nevhodné tuky v jídelníčku zvyšují vedle cholesterolu také prozánětlivý stav organismu, což riziko infarktu nebo mrtvice ještě zvyšuje. Příčinou jsou nasycené mastné kyseliny v živočišných tucích, z rostlinných tuků pak jsou v tuku kokosovém či palmojádrovém. Výsledky projektu dnes vědci zveřejnili.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GK

G. Krejčová

9. 8. 2012 9:46
Dobrou chuť i náladu

Hezký den, myslím, že všeho s mírou , hlavně bez ramy a flory či směsí rostlinných olejů se zápachem nějakén chemické sloučeniny. Také mám dojem, že pokesla prodejnost těchto výrobků a tak bylo třeba napsat něco na podporu prodeje. Používáme jen máslo, sádlo , olivový a slunečnicový olej, občas kachnička se zelím a knedlíčkem, pak zase více zeleniny, hlavně pestře- vycházky, dobrý pitný režim  a dobrá nálada. Občas nám ji tady na lidovkách některé články kazí, ale není nic jednoduššího, než je nečíst, zavřít počítač a jít do přírody nebo k přátelům, přečíst dobrou knihu, jít na koncert, do divala a netrápit se, čím jsem si namazala chleba a že dělám většinu jídel na másle. Hlavně dobrou chuť i náladu.

0 0
možnosti
JB

J. Barák

10. 8. 2012 16:35
Re: Dobrou chuť i náladu

Máte pravdu,tyhle uměliny jsou horší,než přírodní omastky,ale taky s mírou.Četl jsem odborný článek o umělých margarínech,ani myši v garáži to nežrali a po týdnu to nebylo plesnivé,inu umělá hmota.A rakovina tlus.střeva a konečníku je u nás nejrozšířenější.

Nevěřte rádoby vědátorům,mají dobře zaplaceno,když se sníží koupě drahých margarínů!!

0 0
možnosti
RH

R. Hofman

9. 8. 2012 8:34
Již léta je známo,

že ztužené tuky jsou nezdravé a poškozují imunitu zvláště u dětí. Líne matky místo aby včas vstaly a máslo vyndaly z lednice aby se dalo mazat tak kupujou Ramu. Tyto informace z výzkumů nadnárodní monopoly za velké peníze utajují. Vždy po několika dnech to usne. Kdyby to nebyla pravda už by dávno byly u soudů. Jako soudy s výrobci cigaret tak budou soudy i s výrobci těchto sraček. Já se těším až někdo bude žalovat Coca colu za kyselinu forforečnou v té jejich limonádě. Každá přežvýkavá sudokopytkyně hledá éčka a dává colu dětem. Fosfor narušuje poměr k vápníku a ten se vyplavuje z kostí. Stejně působí i tavící soli u sýrů a polyfosfáty v křehčeném mase. Soja škodí pro obsah toxinů z plísní,proto ji výživáři zatracují.

Chci mimochodem žádat o grant EU jak nahradit esenciální aminokyseliny u vegetariánů orálním sexem. V luštěninách a dalším chybí dvě.

0 0
možnosti
RH

R. Hofman

9. 8. 2012 8:21
Již léta je známo,

0 0
možnosti
JK

J. Kottas

7. 8. 2012 7:16
Žerte margaríny a výrobky z ropy

a budete zdraví? To se snad všichni zbláznili? Naši předkové jedli domácí škvařené sádlo, uzené, zelí, brambory, máslo, chleba, špek. O cholesterolu a dalších hovadinách nevěděli nic a přitom si můžeme tvrdit, že žili zdravě a nevypadali jak vykrmení brojleři s tučnými zátylky jako dnes. Tak v čem to bude?  Asi v tom, že se živili manuální prací, měli pohyb, nenavštěvovali pouze fitcentra a nenutili je konzumovat syntetiky z Tesca.

0 0
možnosti
JV

J. Václavíková

6. 8. 2012 11:52
Ten rozdíl je v mastných kyselinách,

ne v rostlinných, či naopak živočišných tucích.

,,Příčinou jsou nasycené mastné kyseliny v živočišných tucích, z rostlinných tuků pak jsou v tuku kokosovém či palmojádrovém"

0 0
možnosti
VM

V. Mikula

5. 8. 2012 22:08
Nedávno jsem četl článek, kde odborně zdůvodňovali opak

Nedávno jsem četl článek, kde odborně zdůvodňovali opak. Že jsou margaríny zdraví škodlivé. My doma dáváme přednost máslu.

0 0
možnosti
JV

J. Václavíková

6. 8. 2012 11:46
Re: Nedávno jsem četl článek, kde odborně zdůvodňovali opak

Margaríny jsou ztužené rostlinné tuky, neboli jejich nenasycené MK se stávají nasycenými a tudíž škodlivými.

0 0
možnosti
PS

P. Sulc

5. 8. 2012 20:19
Vazena pani profesorko a ucena vedatorko:

Jelikoz se na svet onen musime odebrat tak jako tak, zpusobem tim ci onim, rad bych vedel, co je lepsi:  v 60-65 zkapnout na infarkt, prastit ssebou na zem a hotovo, nebo o par let pozdeji umirat pul roku, rok na rakovinu mit bolesti a bejt ladovanej morfinem. Samozrejme, jsou mnohem lepsi zpusoby smrti, ale ne kazdej ma doma pistoli, aby se zbavil v pripade rakoviny stressu a bolesti.Takze bych asi dal prednost infarktu Medicina se sice stara jak prodlouzit za kazdou cenu odchazejici zivot pomoci ruznych hadicek, slauchu, pristroju, vodicek etc, ale spise by se mela starat o to, aby lide take umirali dustojne, bez bolesti a v klidu. Nejsem si jist ze prodlouzeni zivota o par mesicu pomoci pristroju a morfia je tak bajecne vitano onim "stastlivcem", jak se nam to medicina pokousi naservirovat.

0 0
možnosti
PB

P. Boublíková

5. 8. 2012 19:20
Lidovečtí diškutéři

jsou chytřejší než odborníci z IKEMu. Jak jinak.

0 0
možnosti
AF

A. Fritscher

7. 8. 2012 8:02
Re: Lidovečtí diškutéři

.........paní Boublíková je nepsaným prvidlem při posuzování článku se zeptat, kdo článek objednal "zaplatil" a ne kdo ho psal :o))

0 0
možnosti
ZK

Z. Kulhánková

4. 8. 2012 7:12
Margarín zdravější než máslo?

Ale dity brepto.

0 0
možnosti
PS

P. Sulc

5. 8. 2012 20:26
Re: Margarín zdravější než máslo?

Ono je to pesky jako za vozem, margarin jako maslo, prudky jed jako prudky jed. Ja se radeji otravuji maslem, nicmene tem margarin ma preci jen vyhodu: da se mazat, a sadlo taky. Kdyz ale vyndate z lednice maslo, potrebujete sekacek. Je mi 74 a tak bych dal prednost rychlemu infarktu nez rakovine, byt i s tou jsem mel co delat, jenze jak uz mam v zivote obcas smulu, mam tuseni ze kdyz  ssebou nekde flaknu, ze bude hned po ruce nejakej blbej doktor, kterej me bude zachranovat a nakonec se mu to povede, volovy.

0 0
možnosti
MR

M. Raabová

3. 8. 2012 21:48
bože , to je zase nesmysl

Tentokrát platily grant firmy vyfábějící tu umělou hmotu místo tuku?

0 0
možnosti