Většina konzumentů louhuje čajové sáčky či lístky dvě minuty, zatímco k plnému rozvinutí příchutí je třeba až pět minut. „Čaj se skládá z 30.000 různých chemikálií. Je to velmi složitá věc a tyto molekuly potřebují čas, aby se projevily a vzájemně se ovlivňovaly,“ vysvětlil profesor Mark Miodownik.
V rozhovoru s deníkem The Telegraph připustil, že se jedná o subjektivní prožitek, ale je přesvědčen, že je škoda, že se lidé připravují o chutě příliš krátkým louhováním. „Mě frustruje, že si Britové myslí, že čaj dobře znají, ale většina lidí neví, co dělá,“ je přesvědčený tento vědec. Čaj přitom podle něj popíjí denně 75 procent Britů.
Příprava čajeNeexistují univerzální pravidla pro přípravu čaje, ale The Telegraph se na základě jednotlivých doporučení pokusil najít optimální postup:
|