Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vosí hnízda jsou jako energetická bomba, varuje nutriční terapeutka

Zdraví

  13:00
Raw cukroví, připravované za studena, obsahuje často nezdravé tuky, konstatuje Tamara Starnovská, vedoucí nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze.

Vosí hnízda (ilustrační foto) foto: Shutterstock

LN: Jak vypadá z pohledu nutriční terapeutky tradiční vánoční jídelníček?
Katastroficky! Úplně nejhorší je ale asi celodenní přejídání spojené s vánočním obdobím a nedostatek pohybu. Naši předci sice na Štědrý den konzumovali také objemné porce jídla, ale jen k večeři a přes den se postili. A kromě toho měli mnohem větší energetický výdej. Už proto, že museli chodit do sklepa pro uhlí, štípat dříví a prohazovat sníh před domem. Dnešní Češi sedí u televize, a když už vyrazí odpoledne na procházku, tak obvykle k přátelům ochutnat konkurenční cukroví.

LN: Jakou skladbu jídla byste tedy na Štědrý den doporučila?
Posnídat je možné třeba vánočku, poobědvat rybí polévku či bílou klobásu anebo si zajít na dnes módní šneky. K večeři klidně může být smažený kapr s bramborovým salátem, ale jen jedna porce, ne si přidávat z plné mísy. Ovšem je možné si také vyzkoušet některé historické varianty úpravy ryb, které jsou nutričně zajímavější.

LN: Které to třeba jsou?
Mám na mysli například kapra na modro nebo třeba štiku v rosolu. Chuťově jsou tyto rybí pokrmy určitě velmi zajímavé, a přitom mnohem méně energeticky náročné. V poslední době někteří lidé také nahrazují tradičního kapra lososem, kterého většinou nesmaží, ale spíše připravují na grilu nebo pečou. Tato ryba je sice tučnější, ale obsahuje zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny.

LN: Jaké tuky bychom měli při přípravě svátečních pokrmů používat?
Optimální je smažit na rostlinném tuku, který snese vysokou tepelnou zátěž. Bramborový salát můžeme odlehčit tím, že smícháme majonézu s jogurtem. Místo tučného salámu se dá použít menší množství šunky. Nutričně ideální je ale bramborový salát, který Rakušané připravují k vídeňským řízkům. Vařené brambory se dochutí pouze trochou octové zálivky, cibulí a případně petrželkou.

LN: Záleží na tom, jaký cukr po užíváme při pečení vánočního pečiva?
Mnozí lidé si myslí, že hnědý či třtinový cukr je zdravější než bílý, ale to není pravda. Ve skutečnosti obsahují úplně stejnou sacharózu, pouze mají vzhledem k přidanému karamelu trochu jinou chuť. Zdravější není ani javorový sirup či dnes módní a finančně velmi náročný palmový nebo kokosový cukr. Cukroví se dá ale odlehčit třeba sušeným ovocem nebo ořechy – obojí totiž obsahuje dostatek vlákniny. Přihlížet je ovšem třeba i k dalším složkám receptu. Vosí hnízda totiž třeba obsahují ořechy, ale i dramatické množství cukru. Když dáme dovnitř ještě vaječný koňak a hnízdo zalepíme piškotem, je výsledná energetická hodnota opravdu hodně vysoká.

LN: Jak hodnotíte takzvané raw vánoční cukroví, připravované za studena?
Mnoho lidí se domnívá, že je zdravější, ve skutečnosti to tak ale není. Některé recepty jsou z nutričního hlediska naopak mnohem horší než ty historicky ozkoušené. Aby se daly totiž tyto dezerty dobře tvarovat, musí se do nich přidávat tuk, který je za studena tuhý. Jenže tyto tuky obsahují poměrně vysoké procento nasycených mastných kyselin, které jsou z nutričního hlediska nevýhodné. Těch máme ve stravě už tak víc než dost.

Dočtěte si článek v digitálním vydání LN.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!