Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Věda

Vzpomínky z dětství ovlivňují volbu pokrmů, tvrdí vědci

Jídlo (ilustrační foto)

Jídlo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

ŘÍM - Říká se, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti jsme to, co jsme jedli a na co se pamatujeme. Vzpomínky vztahující se k jídlu nemálo ovlivňují to, co si denně klademe na talíř. Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců. Muži milují těstoviny a maso, protože jim připomínají mateřskou péči, zatímco ženy mají rády sladké pokrmy, které jim připomínají příjemné chvíle strávené v kuchyni.
  7:00

Chuť se utváří od nejútlejšího věku. Můžeme však dokázat změnit své návyky tak, že se pokusíme paměť oklamat, píše italský deník Corriere della Sera.

Vědci z Basilejské univerzity ve Švýcarsku vyzvali dobrovolníky, aby oznámkovali pochutiny, jako je čokoláda, brambůrky či sladkosti, a pak s pomocí funkční magnetické rezonance sledovali, které části mozku se u každého z nich aktivují. Ukázalo se, že sledované osoby se rozhodovaly vždy pro takové pochutiny, na které si z první části testu lépe pamatovali.

Šťastní lidé nežijí déle a mrzutost život nezkracuje, tvrdí vědci

Potvrdilo to i aktivování oblastí paměti. Vzpomínka na jídlo je hlavním motorem volby, která přichází v důsledku zintenzivněné komunikace mezi hipokampem, zónou mozku, která je klíčová pro zobrazování vzpomínek, a částí prefrontální mozkové kůry, která je „sídlem“ rozhodovacích procesů. Ve studii se podrobně vysvětluje, co se děje v mozku, když vzpomínka oživí touhu po pochutině, ale totéž se děje pokaždé, když jíme a vysvětluje to rovněž, proč má každý z nás svá oblíbená jídla.

Nejde jen o oblíbená jídla, ale i o vůně, které připomínají poklidné chvíle a rodinné zvyky. Potvrzuje to výzkum Briana Wansinka, ředitele Food and Brand Lab při americké Cornellově univerzitě. Jídla, která připomínají poklidné ovzduší, se však liší podle pohlaví: zatímco muži dávají přednost těstovinám a masu, protože jim připomínají mateřskou péči a starostlivost, ženy mají v oblibě čokoládu a dorty navozující příjemné vzpomínky vztahující se k přípravě jídel. Tyto pokrmy jsou preferovány tehdy, když potřebujeme jídlo „pro útěchu“.

Falešné vzpomínky

Při každodenním výběru jídelníčku se však spoléháme na vzpomínky na to, co nám chutnalo. Jíme nejprve hlavou, pak teprve ústy. A vzpomínky, jimiž se v průběhu života při výběru jídla řídíme, jsou spojeny s raným dětstvím. „Chuť se utváří již od útlého věku. Spojení příjemných vzpomínek z dětství s vyváženou a zdravou stravou je nejlepší prostředek, jak si v dospělosti vytvořit správný jídelníček a vyhnout se tak nadváze a obezitě,“ uvádí Bettina Cornwellová z americké Oregonské univerzity.

Proč vymírají druhy? Čeští vědci pomáhají objasnit důvody

Musíme však dávat pozor na negativní vzpomínky. Výzkum vedený Elizabeth Loftusovou z Kalifornské univerzity ukázal, že je možné vštípit si negativní vzpomínky na jídlo a změnit tak své zvyklosti u stolu. Loftusové se podařilo „přesvědčit“ několik dobrovolníků o tom, že jim v dětství bylo špatně, když jedli vejce. Falešné vzpomínky na jídlo se mohou vytvořit i pomocí rozhovorů s jinými osobami. „Dobrovolníci pak podstatně snížili spotřebu vajec a totéž se podařilo i s dalšími jídly, jako je třeba zmrzlina.

Jak připravit domácí vanilkovou zmrzlinu?

Jde to i opačně: při sérii pokusů jsme dobrovolníkům vštípili falešné pozitivní vzpomínky a přesvědčili jsme je, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Výsledkem bylo, že na něj pak měli větší chuť a jedli ho častěji. To vše naznačuje, že vzpomínky mohou na jedné straně řídit výběr potravin, ale na druhé straně mohou být ‚ovládnuty‘: obézní mladík by tak mohl být podroben terapii na bázi falešných pozitivních vzpomínek spojených se zdravou stravou,“ říká Loftusová.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...