27. září 2016 6:09 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Zalít vodou a hotovo. Jak a kdy vznikla instantní káva?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 12Diskuse
Instantní káva (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Instantní káva (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Jak jednoduché a pohodlné! Stačí si jen počkat, až se voda uvaří, zalít a srk a ách. Nezůstává po ní ani sedlina, které je potřeba se jinak pracně zbavovat. Bez instantní kávy si proto mnozí nedokážou představit začátek jediného dne.

Instantní káva patří mezi ty nenápadné výdobytky novodobých českých dějin. Do roku 1989 to byl v podstatě neznámý pojem – na pultech obchodů se našly většinou jen dva druhy kávy: mletá a zrnková. Bouřlivé době, která se jen s radostí zbavila klasického turka s lógrem, přišla instantní káva víc než vhod. A přitom od vzniku její první varianty letos uplyne už 245 let.

První – a v tomto případě jsou uvozovky více než na místě – „instantní“ kávu uvařili v Británii v roce 1771. Není však známo, kdo si ji jako první připravil a jak tehdy chutnala. O jejích kvalitách však svědčí to, že se neujala. Další pokus o rychlou a pohodlnou přípravu kávového nápoje přišel až v polovině 19. století, a to během americké občanské války. Na vojácích se testovaly rozpustné kávové koláčky, ale ani ty se nestaly hitem.

Za vynálezce první úspěšně vyráběné instantní kávy se považuje David Strang, majitel továrny na kávu a koření z Nového Zélandu, který si roku 1890 (někdy se uvádí rok 1889) patentoval produkci „rozpustného kávového prášku“. Po něm se svou variantou přišel roku 1901 Satori Kato, japonský chemik žijící ve Spojených státech. Tyhle první varianty se však stále ještě špatně rozpouštěly, takže v šálku po hladině mnohdy plavaly cucky vlhkého prášku. Ani chuť by z dnešního pohledu neobstála, a tak lidé většinou stále dávali přednost klasické kávě.

O masové rozšíření její instantní verze se zasloužila až 1. světová válka a belgicko-americký podnikatel George Constant Louis Washington (s prvním americkým prezidentem jej nepojí žádný příbuzenský vztah). Jeho káva Red E Coffee obstojně chutnala a snadno se připravovala i v zákopech. Mezi americkými vojáky se těšila takové oblibě, že jí familiérně říkali „cup of George“ a dožadovali se jí i po návratu do civilu.

V následujících desetiletích se její popularita jen zvyšovala a stejnou měrou se zdokonalovala i její výroba, takže dnes už se její chuť téměř neliší od té klasické. A letos to bude 30 let, co se objevila i instantní káva bez kofeinu.

  • 12Diskuse