Vědci po dva roky studovali stravovací zvyky 20.000 lidí. Dospěli k závěru, že muži častěji vyhledávají masitá jídla a používají máslo, zatímco ženy dávají přednost ovoci a zelenině.
Podle odborníků má přitom výroba stravy živočišného původu větší dopady na produkci plynů, které přispívají ke skleníkovému efektu. Zároveň je produkce této potravy náročnější na zemědělskou plochu než pěstování ovoce a zeleniny.
"Kdyby všichni muži v Německu převzali stravovací zvyky typické pro ženy, tedy kdyby omezili na polovinu spotřebu masa a uzenin a nahradili je větším podílem zeleniny, ovoce a obilnin, ušetřila by se doma i v zahraničí zemědělská plocha o celkové rozloze 15.000 kilometrů čtverečních," uvedl vedoucí studie Toni Meier.
Kromě toho by se podle něj do atmosféry dostalo o 15.000 tun méně skleníkových plynů. Do životního prostředí by se také dostalo ročně o 60.000 tun méně čpavku, který se uvolňuje z hnojiv.
Vědci tvrdí, že při výrobě potravin vzniká asi pětina veškerých německých emisí skleníkových plynů.