12. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Krmte ptáky. Přežijí díky
tomu další mrazivou noc

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Čím krmit zpěvné ptactvo? Podívejte se na přehled. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čím krmit zpěvné ptactvo? Podívejte se na přehled. | foto: Shutterstock
Přezimující opeřenci nemají jen hlad. Potrava jim také pomáhá zahřát se a někdy doslova přežít noc. S příchodem chladných dní nastávají vždy pro ptáky těžké časy. Museli proto už dávno vyvinout vhodnou strategii, jak zimní období přežít. Některé druhy zvolily odlet do teplejších oblastí, jiné se ztíženým podmínkám přizpůsobily.

Hlavní problém, který přezimující ptáci řeší, je udržení stálé tělesné teploty. Například sýkory nebo kosi během mrazivého dne někdy vypadají jako načepýřené koule. Je to díky způsobu, jak hospodaří s tělesným teplem - peří, které má samo o sobě vynikající izolační vlastnosti, v načechraném stavu ukrývá navíc vrstvu ohřátého vzduchu.

Před tepelnými ztrátami se někteří ptáci v noci chrání úkrytem v dutinách, kde jsou chráněni před větrem a mrazem. Společenští vrabci nocují i pohromadě, na noc se k sobě choulí také střízlíci, šoupálci nebo sýkory a vytvořením spacích chomáčů uspoří až 50 procent energie. Jejich teplo totiž ohřívá vzduch, který se v dutině drží - zkrátka si úkryt "zadýchají".

Zásoba na přežití mrazivé noci

Pro přežití dlouhých mrazivých nocí je ale klíčové, aby si během dne vytvořili dostatečné tukové zásoby. Upřednostňují proto potravu bohatou na tuky - při jejich trávení pak vytvářejí potřebné teplo. Čím je ptačí tělo menší, tím rychleji teplo ztrácí a tím kratší dobu vydrží bez potravy.

ČTĚTE TAKÉ:

U malých ptáků stačí tukové zásoby právě tak na přežití jedné noci. Aby je třeba taková modřinka byla schopna nastřádat, musí hledáním potravy strávit více než tři čtvrtiny dne. Kosi nebo kvíčaly zase musejí spořádat zhruba dvakrát tolik plodů a bobulí, než kolik sami váží! Vyhledávání potravy však v zimě ztěžuje sněhová pokrývka, zmrzlá půda a kratší délka dne. Jednou z možností, jak snížit riziko hladovění, je hromadění potravy v zásobárnách, např. v dutinách stromů. Z našich druhů je využívají např. brhlíci, sojky a řada druhů sýkor.

Krmte slunečnicí nebo prosem

Většina ptáků běžně navštěvujících krmítka nejlépe přijímá slunečnicová semena. Ta můžeme zakoupit buď samostatně, nebo v různých směsích v obchodech s potřebami pro chovatele, zahradnictvích a prodejnách pro kutily a dnes už i přes internet. Cena kilogramu čisté slunečnice se pohybuje nejčastěji mezi 20 a 40 Kč.

V nabídce je černá, bílá nebo žíhaná slunečnice, které se liší obsahem tuku. Pro přikrmování jsou vhodné všechny druhy. Vrabci nebo hrdličky uvítají na krmítku také obilná zrna jako oves, proso a pšenici. Kilogram ovsa pořídíme za zhruba 12 Kč, proso kolem 15 Kč.

Krmítko vyrobte třeba doma s dětmi

Ještě levnější a zábavnější, hlavně pro děti, může být zhotovení závěsného tukového krmítka vlastními silami. Asi nejjednodušší je nasbírat co největší šišky jehličnanů, nejlépe borové. V suchém stavu, kdy jsou nejvíce rozevřeny, je pak namáčíme do rozehřáté tukové směsi, kterou připravíme roztavením nesoleného hovězího loje či rostlinného tuku z kuchyně.

Do něj můžeme kromě semen přidat nejrůznější přísady jako rozinky, strouhaný kokos, drcené ořechy, ovesné vločky či odřezky masa v poměru dva díly přísad na tři díly tuku. Použít lze i dřevěný špalek či silnější větev o délce přibližně 30-60 cm. Do nich vyvrtáme asi osm otvorů o průměru 2,5 cm a hloubce 4 cm a plníme je tukem.

Krmítko patří do stínu

Jako nosič můžeme využít i polovinu kokosového ořechu nebo květináč, kterými protáhneme větvičku, jíž se pak ptáci mohou přichycovat, a zalijeme je tukem. Všechna krmítka s tukovou směsí musíme umístit do stínu, protože na slunci by se roztavila nebo žlukla.

PSALI JSME:

 Zbytky z kuchyně na krmítko nepatří. Na krmítku se v žádném případě nesmíme zbavovat kuchyňských zbytků, jako jsou všechna slaná, kořeněná, přepálená, uzená nebo zkažená jídla. Ptákům způsobují těžké zažívací potíže a leckdy i smrt. Z naší kuchyně ale můžeme použít ovesné vločky, strouhanku (z nesoleného pečiva), strouhanou mrkev, pro kosy a kvíčaly také vařenou rýži či vařené brambory.

Alena Klvaňová
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz